“Технології у війні сьогодні є вирішальними”, – командир нового підрозділу БПЛА “Тайфун” Нацгвардії “Майкл”

Автор: Макогін Святослав

30 Вер, 2024 13:15

Поділитись публікацією
“Технології у війні сьогодні є вирішальними”, – командир нового підрозділу БПЛА “Тайфун” Нацгвардії “Майкл”

Наприкінці літа 2024 у структурі Національної гвардії України з’явився новий підрозділ безпілотних систем під назвою “Тайфун”. Як повідомив командир загону з псевдо “Майкл”, “Тайфун” створили через стрімкий розвиток технологій і необхідність адаптуватися до нових умов війни.  

Які основні завдання “Тайфуна”, і чому виникла потреба у такій окремій одиниці в структурі Нацгвардії – в ексклюзивній розмові “Майкла” з “Галкою”.

– Що таке “Тайфун”? 

– “Тайфун” – це окремий загін безпілотних систем, створений у 2024 році. Через стрімкий інноваційний стрибок у війні ми дійшли до такого рішення. Технологічний план є на сьогодні вирішальним, якщо розглядати нелінійний варіант війни.

– Хто зараз є кістяком підрозділу?

– Ми всі є командою й працюємо разом. Я, до прикладу, командир підрозділу. Мій псевдо – Майкл. Є ще мій заступник, начальник штабу – “Київ”, і заступник з бойової підготовки – “Міністр”. Серед нас є ветерани 2014 року, а також бійці, які розпочали свій шлях у 2022 році. В цілому наш фундамент – це люди. Вони є рушієм і головною цінністю.

 

– Як відбирають пілотів БПЛА?

– Спочатку треба заповнити заявку на нашому сайті, пізніше пройти ВЛК і певні випробування з фізичної підготовки. Після цього можна навчатися пілотування безпілотними системами.

 

– Скільки та яких вакансій маєте, і хто може вам підійти?

– Ми маємо різні вакансії: технік-інженер, пілоти розвідувальних дронів, пілоти ударних дорнів тощо. Наразі найпопулярнішою вакансією є оператор FPV-дрона. Близько десятка людей хочуть опанувати цей напрям.

 

– Які виклики в роботі з дронами чекають на ваших потенційних новобранців?

– Перш за все – орієнтування через екран дрона, робота в підвищених стресових ситуаціях. Справність зв’язку – часта проблема, в якій потрібно швидко орієнтуватися. А ще погода додає свого: дощ, вітер спричиняють погану видимість, і це найчастіше стопорить новачків.

 

 

– Чи є посади для жінок та обмежено придатних?

Жінки у нас служать в аеророзвідці. Маємо одну військовослужбовицю, яка має рекорд – понад сотню убитих окупантів.

 

– Як цивільні можуть приєднатися, і які гарантії, що не потраплять в інший підрозділ після контракту з вами?

– Люди, які приходять із цивільного життя, мають мати гаряче бажання навчитися нового, і це головне. Курс навчання цивільних триває 4 тижні. Також можна приєднатися до нас і без військового досвіду, якщо є навички пілотування БПЛА, або ж люди проходили професійні курси. У нас можна проходити службу як по мобілізації, так і за контрактом. Кожен може обрати напрям та спеціальність за власним вибором. До того ж можна обрати термін служби.

– Як і хто навчає їх?

– Навчають справжні професіонали своєї справи – люди з бойовим досвідом, і безпосередньо пілоти дронів. Всі ми пройшли колись цей вишкіл і проводимо його тепер для людей.

 

– Які майбутні напрямки розвитку “Тайфуна”?

– Серед майбутніх напрямків плануються масштабні об’єднання зі школами пілотування дронів, нарощення співпраці задля колективного зміцнення українського війська і нарощення технологічної переваги над ворогом.

 

 

Розмовляв Святослав Макогін

Підписуйтеся на інстаграм та фейсбук підрозділу “Тайфун”, а також переходьте на сайт, де регулярно публікується інформація щодо нових вакансій у підрозділі. А про те, як стати оператором БПЛА читайте детальніше у статті: “Як Стати Оператором БПЛА: Як Обрати, Де Навчатися та Вартість”.