У Франківські обласній дитячій лікарні допомогли малюку перемогти пухлину в мозку (ФОТО)

Автор: Соня Грейда

01 Жов, 2024 19:12

Поділитись публікацією
У Франківські обласній дитячій лікарні допомогли малюку перемогти пухлину в мозку (ФОТО)

Лікарі франківської обласної дитячої лікарні допомогли маленькому Максиму побороти пухлину у головному мозку.

Про це пише Галка з посиланням на Франківську обласну дитячу лікарню.

У перший рік повномасштабного вторгнення, коли хлопчику було чотири роки, він почав стрімко втрачати вагу. Згодом лікарі виявили у малюка агресивну десеміновану епендимому — рідкісну пухлину, що утворилася в мозку та метастазувала в спинний мозок.

Перші шість блоків хімієтерапії Максим отримав у Харкові. Мама Максима пригадує:

“Було дуже страшно в лікарні. Вікна тряслись, а діти дуже боялися. Раніше ми вже чули звуки обстрілів вдома. У наше село, де нас і застала війна, постійно прилітало. Ми спали всі в одній кімнаті. Завжди напоготові з речами. Тоді наш Максимко і почав худнути та втратив апетит”

Після лікування у Харкові Максим продовжив терапію у Києві, а згодом перебрався на Прикарпаття. План порятунку дитини складали онкологи Франківської обласної дитячої лікарні та спеціалісти Лікарні Святого Миколая у Львові. В Івано-Франківську хлопчик проходив основну терапію.

Наступний етап у боротьбі за життя Максима — трансплантація кісткового мозку, яку провели у Львові. Коли після чергового курсу хімієтерапії злоякісні новоутворення таки вдалося знищити, настав час розпочинати пересадку стовбурових клітин. Максимкові виконали аутологічну трансплантацію, тобто пересадили його власні, заздалегідь відібрані стовбурові клітини.

Після трансплантації Максим із мамою провели три тижні в стерильній палаті, оскільки на момент втручання його імунітет був вкрай ослаблений. Це необхідно для того, щоб пересаджені клітини мали шанс прижитися.

Через два місяці онкогематологи повторили процедуру, і Максим пройшов подвійну трансплантацію. І знову три тижні в ізоляції. Обидві пересадки пройшли успішно.

Наразі Максим вдома і продовжує боротися з недугою. Попереду його чекає ще кілька етапів лікування, але найважче, як кажуть лікарі, вже позаду.