Вони зараз перебувають під подвійним навантаженням — франківська психологиня про дітей і війну

Автор: Застава Максим

03 Жов, 2024 13:09

Поділитись публікацією
Вони зараз перебувають під подвійним навантаженням — франківська психологиня про дітей і війну

Франківська психологиня Надія Когутяк розповіла, як фахівці з ментального здоровʼя працюють з дітьми під час війни, та чому діти зараз піддаються подвійному психологічному навантаженню.

Про це пише «Галка» з освітнього бранчу «Жити між тривогами» 3 жовтня.

Кандидатка психологічних наук, директорка благодійного фонду «NPU-ECHO» Надія Когутяк розповіла, що жити та працювати в умовах війни особливо складно, адже попри дорослі проблеми, є діти, які також потребують психологічної допомоги.

«Іноді кожен психолог самотужки шукає, яку допомогу надати вже і негайно. Діти не знають, як справлятися з викликами сучасності, а поруч ще і є стривожені дорослі, і це подвійне навантаження».

Надія Когутяк

Когутяк додає, що є багато способів допомогти дітям: музика, групові заняття, індивідуальні зустрічі з психологом та інше.

«Діти, які пережили травматичний досвід, можуть втрачати довіру до дорослих, а особливо до незнайомих людей. Нам потрібно відновити цю довіру, а вже опісля подолати тривожні та депресивні наслідки».

Поруч з цим, зазначає Надія Когутяк, самі психологи зараз теж знаходяться у стресі, можуть бути більш емоційними та стривоженими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Після нещодавньої атаки, діти почали швидше спускатися в укриття», – директорка франківського ліцею