“Безпека – не на часі”: урбаністка Катерина Лозовенко виходить з франківської комісії з безпеки дорожнього руху

Автор: Зелінська Тетяна

03 Жов, 2024 17:02

Поділитись публікацією
“Безпека – не на часі”: урбаністка Катерина Лозовенко виходить з франківської комісії з безпеки дорожнього руху

Урбаністка Катерина Лозовенко вирішили покинути комісію з безпеки дорожнього руху Івано-Франківської міської тергромади та обґрунтувала своє рішення тим, що комісія не покращує дорожню ситуацію у місті.

Читайте також: У Франківську захисники зеленої зони та прихильники забудови біля озера шукали компроміс: як це було (ФОТО)

Про це інформує “Галка” з посиланням на допис Катерини Лозовенко. 

Урбаністка зазначає, що у неї були наївні, майже дитячі сподівання, що “от зараз буде можливість вплинути, покращити безпеку руху, будемо розглядати ОДР, ЗЗР приймати і робити”.

“По факту, 80% питань комісії – “погодьте нам встановлення шлагбаума на в’їзді у двір/територію ОСББ”. Коли деякі члени комісії сперечаються за нормативну мінімальну ширину тротуару (1,5 м – нормально, можна лишати), коли погоджують паркування “ялинкою” на вузькій частині вулилці Мазепи і так далі. Це конкретно демотивує”.

Катерина Лозовенко додає, вже довгий час комісія не може легітимізувати одним знаком та табличкою проїзд велосипедистів по “захопленій частині вул. Шевченка”. Основна та найбільша біда – у відсутності стратегії та візі розвитку у мерії міста, каже урбаністка.

“Безпека руху не те що не на часі, вона в останній п’ятірці пріоритетів, бо не електоральне питання. Острівці безпеки це вам не гуманітарка на стадіоні “Рух”. За острівець не проголосують, а от за гречку з консервою – запросто”.

Це показник інституційної неспроможності влади приймати рішення та брати відповідальність.
Загалом безпека руху – це частина транспортного планування. І воно як таке в повні ср*ці у Франківську вже багато років. Нехай це нікого не ображає, це дійсно правда”.

Лозовенко наводить питання, які мають бути на порядку денному для міської влади:

  • Відсутність політики паркування (вартість, система), яка мотивуватиме не пертися в центр на авто.
  • Маршрутна мережа громадського транспорту та пріоритет громадського транспорту.
  • Інфраструктура громадського транспорту (платформи, зупинки, зручність пасажирів).
  • Велосипедна інфраструктура будь-якого типу.

“Якщо мері б’є себе п’ятою в груди, кажучи який ми тил надійний. То треба інфраструктуру відповідну мати, без цього ми райцентр без перспектив”.