34 ветерани й 84 втручань: як завершилася четверта місія іноземних хірургів Face the Future у Франківську (ФОТО)

Автор: Зелінська Тетяна

04 Жов, 2024 14:31

Поділитись публікацією
34 ветерани й 84 втручань: як завершилася четверта місія іноземних хірургів Face the Future у Франківську (ФОТО)

За четверту місію “Face the Future” іноземна команда пластичних хірургів впродовж тижня прооперувала 34 ветерани й провели міжнародний симпозіум по реконструкції трав обличчя та шиї.

Читайте також: 4 дні та 170 годин операцій: у Франківську канадські та американські хірурги завершили місію "Face the Future" (ФОТО)

Про це пише “Галка” з пресконференції.

Оскільки 34 пацієнтів мали множинні поранення, то сумарно їм зробили 84 операції. Засновник і президент фонду “Face the Future” Пітер Адамсон ділиться, що у цій місії почали встановлювати імпланти, які створені з матеріалу титанію для того, щоб відновити кісткову структуру обличчя у тих пацієнтів, у яких відсутня частина кістки. Цими специфічними імплантатами місію забезпечує безкоштовно бельгійська фірма. До місії доєдналися чотири бельгійські експерти, які допомагають підлаштувати всі імпланти для того, щоб провести операцію.

“Всі поранення пацієнтів, які звертаються на місію є складними. Це множинні поранення різних ділянок голови. Наприклад, вибухові поранення ділянки ока, коли треба повністю реконструювати очницю для того, щоб пацієнт зміг потім носити протез. Також травми носа потребують складних реконструктивних дій, оскільки треба пересаджувати хрящ з ребра пацієнта, формувати з нього ті частини носа, які були втрачені і закривати клаптем шкіри для формування носа. Це тривалий процес у кілька етапів. У нас був складний графік. В один день могло бути дві довгі операції або чотири менші. Найдовша операція у цій місії тривала 6 годин, а найкоротша – годину”, – каже Пітер Адамсон.

Хірург ділиться, що ця місія від попередніх також різниться тим, що команда провела три практичних заняття для хірургів та провели міжнародний симпозіум для лікарів з усієї країни.

“Ми потурбувалися про те, щоб українці навчилися правильно піклуватися про пацієнта, коли він під наркозом і коли він вже буде з нього виходити. І якщо ви візьмете до уваги одного пацієнта, то можна сказати, що 30% роботи лікування проводиться саме хірургом, але 70% лікування відбувається за допомогою того, що інші люди турбуються, анестезіологи і особливо медсестри”, – каже Пітер Адамсон.

Офтальмолог та хірург Реймонд Чо вже втретє на місії. Цього разу він директор місії. Реймонд Чо має досвід у лікуванні травм пов’язаних з військовим діями. Ділиться, що це не ті травми, до яких звикається.

“Я дуже радий, що зможу знову продемонструвати свої вміння, які я здобув під час роботи військовим хірургом та допомогти вашим пацієнтам. Воєнні поранення можуть дуже сильно пошкодити очі людини, які не можна вже виправити. На жаль, такі поранення можуть спричинити такі пошкодження, що людина перестає відчувати себе людиною, тому моя ціль і місія крок за кроком використати весь свій досвід для того, щоб допомогти їм відновити зовнішність цивільним і військовим”, – каже Реймонд Чо.

Сьогодні, 4 жовтня, останній день роботи й ще у трьох операціях тривають операції, та хірургічна місія планує вже повернутися в Івано-Франківськ у квітні 2025 року.