Пантенол: властивості та призначення

19 Jan, 2021 14:35

Пантенол: властивості та призначення

Сьогодні пантенол досить часто включається до складу різних засобів для шкіри, волосся, нігтів. Ця речовина належить до вітамінів групи В і широко застосовується не тільки у косметиці, але й для виготовлення дерматологічних препаратів у формі мазей, бальзамів, спреїв. У цій статті ми проаналізуємо її походження, познайомимось з особливостями дії, а також визначимо рівень ефективності у розв’язанні різних проблем.

Купити косметичні засоби на основі пантенолу можна у мультирегіональному інтернет-магазині MAKEUP https://makeup.com.ua/brand/109442/, а ми перейдемо до практичної сторони питання.

 

Як він працює та що може

Для визначення пріоритетних напрямів дії цієї речовини детально розглянемо певні аспекти:

  • Рівень активності. У початковому стані, яке використовується для виробництва косметичних засобів, являє собою гігроскопічний білий порошок. Проявляє свою активність безпосередньо після контакту з покривами або пасмами. Здатен не тільки самостійно проходити у глибину пор чи волосяних стрижнів, але й підсилювати сумісність інших компонентів і ступінь їх проникнення. Отже, пантенол є своєрідним провідником, але він не належить до складових, що додаються тільки для стабілізації текстури та для можливості поєднання деяких компонентів. Після нанесення він перетворюється у пантотенову кислоту, яка має різні можливості. На етикетках часто зазначається інша його назва – провітамін В5.
  • Традиційне застосування. Пантенол може бути основним або додатковим компонентом. Традиційно він включається до складу продуктів, які загоюють опіки різного походження та дрібні пошкодження, захищають від шкідливого впливу ультрафіолету, підтримують рівномірну засмагу. Максимальна результативність також проявляється при включенні у формули засобів для волосся.
  • Допустима концентрація. У косметичних засобах вона зазвичай становить від 0,5 до 3%, або в окремих серіях може досягати 5-6% Все залежить від спрямованості дії (шкіра, нігті, волосся), а також від того чи є цей компонент основним або допоміжним агентом.
  • Спосіб отримання. Пантенол має синтетичне походження, але він повністю безпечний, гіпоалергенний, добре переноситься навіть чутливими покривами. Звичайно, нам всім до вподоби натуральні косметичні інгредієнти. Але треба враховувати перш за все не походження, а особливості призначення, доцільність використання та рівень ефективності. Включається в рецептури продуктів для догляду за шкірою, які призначені для дітей і дорослих, а також є активним компонентом засобів, що використовуються під час і після гоління.
  • Додаткові можливості. Найбільш вираженою є здатність підтримувати нормальний рівень зволоження без створення на поверхні відчутної плівки. Провітамін В5 проникає в глибину шкіри й захоплює з собою молекули води, яка самостійно не може створити подібного ефекту. Так само він впливає й на волосяні стрижні. Здатен підвищувати еластичність і пружність, вирівнює рельєф. Досить часто включається в формули продуктів, які збільшують щільність і гнучкість нігтьових пластин.

Може здатися, що цей компонент практично універсальний, але є напрямки, в яких його дія обмежена певними рамками. Наприклад, лікування акне. Препарати на основі пантенолу у таких випадках переважно не застосовуються в початковій або гострій фазі, а тільки після того, як запалення знято, а основним завданням є загоєння постакне. Цей інгредієнт добре взаємодіє з водою, але погано розчиняється в оліях та жирах, тому у щільних, поживних косметичних структурах він не працює. Антивікова дія проявляється тільки при ранніх ознаках старіння, коли перш за все необхідно зволоження.

Приєднуйтеся до “Галки” у  Telegram, Instagram та Viber - найважливіші та найсвіжіші новини одразу у Вашому телефоні! 

Подобається
  • like
  • exciting
  • laugh
  • surprise
  • sad
  • angry