За п’ять років область витратила 248 мільйонів гривень на охорону довкілля

Автор: Людмила Баран

19 Тра, 2016 17:15

Поділитись публікацією
За п’ять років область витратила 248 мільйонів гривень на охорону довкілля

За інформацією управління екології ОДА, в області за минулі 5 років витратили 248 мільйонів гривень на природоохоронні заходи. Проте депутатам незрозуміло, на що саме витратили ці кошти.  

У четвер, 19 травня,  на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування розглянули звіт про виконання Програми охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області до 2015 року”.

Андрій Пліхтяк, заступник директора управління екології та природних ресурсів, розповів, що  з  2011 до 2016 рік було виділено 248 мільйонів гривень на цю програму з обласного фонду охорони навколишнього природнього середовища.

Більша частина – 66% коштів направлялися на охорону водних ресурсів. 8% – на поводження з твердими побутовими відходами. Для науки, інформації і освіти, підготовки кадрів, екологічно їекспертизи та організації праці виділили 8627,54 тисяч гривень (3,5%). На збереження природно-заповідного фонду – 3212,37 тисяч гривень (1,3%); на заходи з охорони і раціонального використання земель – 44968,48 тисяч гривень (18 %), інші напрями- 7536,53 тисяч гривень. (3 %).

Пліхтяк зауважив, що за п’ять років з області вдалося вивезти заборонені засоби захисту рослин – пестициди, які накопичилися у радянські часи. Також, на його думку, порівняно з 2011 роком, в області покращилося становище водних ресурсів.

Члени комісії звернули увагу, що у звіті нічого не зрозуміло про те, на які саме об’єкти пішли кошти, хто виконував роботи тощо. Тому управлінню та розпорядникам коштів  рекомендували надати більш детальну інформацію на сесії обласної ради. Зокрема, відомості  щодо роботу над вирішенням екологічного лиха у Калуші.