Маленькі рогатинці закликають говорити літературною українською мовою

Автор: Дубінець Вікторія

26 Лип, 2017 19:49

Поділитись публікацією
Маленькі рогатинці закликають говорити літературною українською мовою
Рогатинський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно із пластунами станиці Рогатин провели просвітницьку акцію «Плекаймо рідну мову».
Мета акції – привернення уваги суспільства до чистоти української мови та викорінення з повсякденного спілкування рогатинців росіянізмів.

На дитячих майданчиках, інших місцях найбільшого скупчення дітей, батьків та молоді соціальні працівники разом із пластунами розповсюджували просвітницькі листівки, якими закликали говорити українською правильно, а також провели інформаційну кампанію з цього питання серед жителів міста.

“Особисто для мене тема чистої мови є дуже актуальною. Зазвичай, ми впевнені, що розмовляємо українською мовою, але, як з’ясувалося, під час спілкування в сім’ях, з якими працюємо, – це далеко не так, ми просто оточені суржиком. Ідею проведення такої акції ми запозичили у львів’ян, а міський голова нас підтримав та допоміг втілити ідею в життя. Вважаю, що нам усім слід почати працювати над чистотою своєї мови” – говорить директорка РЦСССДМ Світлана Роскош.

А за словами юної пластунки Наталі Пилипів, якщо після подібних акцій хоч п’ятірко людей позбудуться надокучливих слів у лексиконі, то це вже буде результатом. Процес цей непростий і довготривалий, вважає дівчина, але основне – це бажання і реальні інструменти, що можуть допомогти не зупинятися. У цьому випадку таким інструментом є саме такі акції.

Довідково

Росіянізм (часто хибно кажуть русизм) – слово або мовний зворот, запозичений з російської мови або побудований за зразком російських слів і висловів.

Відділ прес-служби Івано-Франківської обласної державної адміністрації