У Франківську говорили про незворотність процесу децентралізації та ОТГ на Прикарпатті

Автор: Дубінець Вікторія

02 Сер, 2017 12:04

Поділитись публікацією
У Франківську говорили про незворотність процесу децентралізації та ОТГ на Прикарпатті

2 серпня в Івано-Франківську відбулася прес-конференція “Стан об’єднання територіальних громад на Прикарпатті”.

На початку заходу заступник голови облдержадміністрації Богдан Кобилянський зазначив, що, на думку Прем’єр-Міністра, процес децентралізації треба завершувати, але це має відбутися принципово тільки добровільно, передає Галка.

Загалом, на сьогодні в Україні є 430 ОТГ, 3,6 мільйонів осіб уже живуть у громадах. Окрім цього, уже 112 громад чекають на вибори, а на кінець року прогнозують 782 громади.

“Ми говоримо про те, що 2017 рік мав би бути вирішальним, адже до кінця року більше половини населення буде жити в громадах. Тобто ми говоримо про незворотність процесу”, – сказав Кобилянський.

Івано-Франківська область у рейтингу утворення ОТГ займає 13 місце. Лідирують Хмельницька, Житомирська, Запорізька, Чернігівська та Дніпропетровська області.

“У нас же така золота середина. Візьмемо наприклад, Тернопільську область: кількість ОТГ у них сягає 40, і громади отримали уже більше 100 мільйонів гривень на розвиток. Франківщина отримала 43 мільйони, тому навіть у цьому плані треба прискорювати процес”, – каже Богдан Кобилянський.

Як зазначив директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк, станом на 1 серпня область перейшла рубіж у 21 ОТГ. Це становить 37% від передбаченої кількості. У громадах проживає 15% населення, ОТГ замають уже 17% площі. Найбільше охоплена територія Коломийського і Тлумацького району.

“Ми роботу не зупиняємо, ми роботу продовжуємо, і думаємо, що область скоро займе трохи вище місце, ніж є на сьогодні. Однак, слід відзначити, що міста пасивні і не бажають ділитися своїми фінансовими ресурсами. Це той момент, над яким ми маємо попрацювати”, – сказав Панасюк.

Виконавчий директор регіонального відділення Асоціації міст України в Івано-Франківській області Юрій Стефанчук розповів про законодавчі документи, що стосуються процесу децентралізації та зауважив, що успішність реформи залежить від трьох компонентів: ресурсів, повноважень та кадрів.

“Децентралізація – це можливості, і можна ними скористатися, а можна не скористатися. Але практично можна зробити дуже багато”, – підсумував Кобилянський.