На що хворіють зимові посіви зернових на Прикарпатті, з’ясували фахівці

Автор: Людмила Баран

12 Гру, 2017 19:20

Поділитись публікацією
На що хворіють зимові посіви зернових на Прикарпатті, з’ясували фахівці
На посівах озимої  пшениці та ячменю  1-6 відсотків рослин уражено септоріозом та  кореневими гнилями у слабкому ступені.  Повсюди 2-5 відсотків рослин озимого ріпаку охоплено пероноспорозом та фомозом.

Це з’ясувало Головне управління Держпродспоживслужби в області.
Збереження інфекційного запасу хвороб та інтенсивне ураження може негативно впливати на перезимівлю рослин.

Аналіз матеріалів моніторингу, які надходять з районів, свідчать, що у посівах озимих зернових на 50 відсотків обстежених площ обліковують  1-3 жилих колоній мишоподібних гризунів на гектарі, та 60, макс. 90 відсотків обстежених площ озимого ріпаку виявляють 1-4 колоній на гектарі.

Заселеність посівів озимих зернових та ріпаку  мишоподібними гризунами відмічається переважно з країв поля.

У багаторічних травах, садах, неугіддях  обліковують 2-5, а в осередках Снятинського,  Тлумацького районів до 7-8 жилих колоній на гектарі гризунів (багаторічні трави, неугіддя, 0,2 тис. га).

Загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, що межує з неугіддями та багаторічними травами, ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження.

Наявність 3-5 і більше жилих колоній на гектарі озимини за сприятливих погодних умов свідчить про загрозу  пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування дозволених родентицидів.

У подальшому погодні умови місяця регулюватимуть активність поширення та розмноження мишоподібних гризунів.