Більше коштів для сиріт та на ремонт доріг. Презентували обласний бюджет на 2018 рік

Автор: Людмила Баран

19 Гру, 2017 14:42

Поділитись публікацією
Більше коштів для сиріт та на ремонт доріг. Презентували обласний бюджет на 2018 рік

В Івано-Франківській обласній раді 19 грудня громадськості презентували проект обласного бюджету на 2018-ий рік.

Читайте також: 181 мільйон гривень зарплати боргують прикарпатцям

Директорка обласного департаменту фінансів Ірина Мацькевич розповіла, що фінансовий ресурс бюджету на наступний рік становить 9,5 мільярдів гривень. Ця сума на 2,2 мільярди більша, ніж у попередньому році. У відсотках – ріст становить 136%.

Завдяки зростанню обсягу бюджету передбачили більше коштів на обласні програми на 30% або 440 мільйонів гривень.

Доходи обласного бюджету на 90,5% склалається з дотацій державного бюджету на потреби медицини, освіти, оплату субсидії, витрати соціальної сфери тощо. Тільки 9,5% – власні надходження обласного бюджету.

Зокрема, на ремонт доріг місцевого значення область отримає 278 мільйонів гривень. До цієї суми додадуть ще 14 млн обласних коштів. Йдеться про дороги між райцентрами і населеними пунктами області.

Також область отримає кошти на пільгові медикаменти – 135 мільйонів гривень.

8,4 мільйони виділять на придбання житла сиротам, що дозволить купити житло для більшої кількості дітей.

Підтримка учасникам АТО збільшена на 2 мільйони гривень.

У проекті бюджету враховано зростання прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати.

“Бюджет дозволяє на 100% оплатити зарплати всіх працівників установ, які фінансуються з обласного бюджету та передбачає ріст захищених статей видатків із застосуванням індексу інфляції 109%”, – повідомила Ірина Мацькевич.

Найбільша стаття видатків – утримання бюджетних установ.

“Ризиків немає, якщо не буде змін до бюджетного законодавства. Ми можемо забезпечити всі видатки з кошторису”, – вважає чиновниця.

Перестороги можуть бути щодо підняття мінімальної зарплати протягом року. Це слід робити тільки, якщо буде перевиконання бюджету.

Що ж до постійної заборгованості із зарплатні медикам у районах області, то, на думку Мацькевич, проблема існуватиме і надалі.

Кошти на зарплату виділяються з районних бюджетів, які отримують субвенції з державної казни. Субвенції розраховуються на кількість жителів, а не на кількість закладів. Більшість районів мають мале населення, тому виникає така проблема.

Водночас, за словами Мацькевич, всі бюджети мають перевиконання, обов’язок місцевої влади у районах спрямовувати кошти на зарплати.

Теги: