Директора драмтеатру звинуватили у захопленні зеленої зони. Держипільський каже, що наводить порядок (ФОТО, ВІДЕО)

Автор: Зелінська Тетяна

09 Тра, 2020 15:22

Поділитись публікацією
Директора драмтеатру звинуватили у захопленні зеленої зони. Держипільський каже, що наводить порядок (ФОТО, ВІДЕО)

В редацію “Галки” звенулися мешканці багатоквартирного житлового комплексу “Веселка річкова”, що на межі Івано-Франківська та приміського села Микитинці – вони стурбовані будівельними роботами на дамбі Бистриці Надвірнянської поблизу свого дому.  

Читайте також: У Франківську дискутували, як креативна економіка сприяє розвитку міста (ФОТО)

Місцевий мешканець Володимир Дроздюк розповів, що на початку тижня люди помітили активні роботи на межі дабми річки Бистриця Надвірнянська, що по вулиці Глінки. Там вичистили територію від кущів, і робочі активно зводили основу для паркану. Виявилося, що серед працівників був директор Івано-Франківського національного драмтеатру Ростислав Держипільський. Це все відбувалося через дорогу від його будинку, на краю дамби Бистриці.

“Я запитав, чи є дозвільні документи для таких робіт – пан Ростислав відповів, що немає, і уточнить, чи потрібні вони для проведення робіт. Він сказав, що волонтер і чистить набережну, сказав, що це не огорожа – а перелаз. Наступного дня я прийшов з місцевими мешканцями і звернувся в поліцію, бо роботи тривали. Зараз там лишився вузький прохід, десь дві “сотки” землі огороджені. Там колись люди гуляли, машинки дитячі їздили… Благоустрій – це красиво. Але для чого робити огорожу? Це вже відгородження від начебто його ділянки для інших людей”, – розповів Дрозюк і поділився фото і відео з місця події.

Чоловік каже, що сусіди Держипільського підтримали керівника драмтеатру, і судячи з масштабу робіт, паркан буде розширюватися впродовж дамби.

Місцева мешканка Олена Жекало додала, що на огородженому місці, де були зелені кущі, вже вимощена плитка для парковки автомобілів.

“Галка” звернулася за коментарем до Ростислава Держипільського. Керівник драмтеатру розповів, що має всі дозволи та проводить роботи відповідно до програми облаштування прибудинкових територій житлового фонду міста. Там буде декоративний сад.

“За цією програмою фінансування може бути від держави, може бути суміжне або інші джерела. Це просто прибудинкова та суміжна територія, де було дуже багато сміття, і хочеться її облагородити. Також у цій програмі є екологічні засади, де дозволено встановлення декоративної огорожі, в першу чергу – зелених насаджень”, – говорить Держипільський.

Він додає, що переїхав жити на вулицю Глінки нещодавно, на цій ділянці завжди було багато сміття – з його ініціативи вивезли десь два “Камази”.

“Сусіди мені порадили, що треба поставити огорожу, бо що б я там не посадив, то будуть заїжджати і ламати. Був приклад у сусіда, він посадив 50 сосен – все було зруйновано, поки вони не поставили декоративну огорожу. Тут просто буде гарна територія. Ми коли були у Мюнхені, то там кожен на суміжній території біля будинку, що виходить на річку, чи інше, кожна людина робить красоту – не на своїй території! Ось така альтруїстична мета, та альтруїстичні побудження. Там є схожі ділянки поруч, тому мені дивно, що на мою роботу так відреагували”, – додав Держипільський.

Держипільський наголошує, що він категорично проти будь-яких будівництв на дамбі , адже на даній ділянці не можна проводити капітальні роботи, бо там проходять різні мережі – світло, вода та інше.

“Мені від цього всього боляче – бо коли там були гори сміття, ніхто не прийшов прибрати біля річки за стільки часу. А коли я почав робити щось самотужки, розуміючи, що в державі криза і епідемія, аби зробити від себе облагородження території, яка є для всіх, тут почалися звинувачення. Вже писали, що і захоплення території, і що я будуватися там хочу”, – каже чоловік.

Він додає, що схожа ситуація була, коли на даху драмтеатру робили свою котельню. За словами Держипільського, тоді йому це коштувало багато сил, аби отримати гроші на цей проект, натомість люди казали, що він собі там будує квартиру чи сауну.

Між тим, мешканці “Веселки річкової” мають намір звернутися до прокуратури та інших контролюючих органів щодо законності такого благоустрою на Бистриці. До слова, в Департаменті житлової, комунальної політики та благоустрою міської ради не володіють інформацією про дозвіл на схожі роботи.