Франківські науковці та рятувальники спільно відновлюватимуть обсерваторію на Попівані (ФОТО)

Автор: Застава Максим

29 Лип, 2020 11:41

Поділитись публікацією
Франківські науковці та рятувальники спільно відновлюватимуть обсерваторію на Попівані (ФОТО)

На другий п’ятирічний термін підписано Договір про співпрацю між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області щодо покращення системи безпеки на базі колишньої обсерваторії на горі Піп Іван.

Договір базується на повній господарській незалежності сторін і не передбачає жодних фінансових зобов’язань. Під цим документом свої підписи сьогодні поставили ректор університету Ігор Цепенда та начальник УДСНС в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, йдеться на сайті колишньої обсерваторії.

Договір стосується спільних дій у наступних сферах:

  • залучення інвестицій щодо відновлення колишньої обсерваторії на горі Піп Іван;
  • обміну відповідними нормативно-правовими актами, що регулюють інвестиційну, дозвільну та іншу діяльність, іншими інформаційними матеріалами;
  • створення на базі астрономо-метеорологічної обсерваторії окремого поста гірських рятувальників Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області;
  • покращення системи безпеки обслуговуючого персоналу обсерваторії;
  • забезпечення певних вимог щодо захисту та безпеки туристів, які б відповідали міжнародним стандартам; залучення досвіду діяльності гірських рятувальників Республіки Польща щодо створення та діяльності поста гірських рятувальників.

Співпраця між Прикарпатським національним університетом і УДСНС України в Івано-Франківській області на умовах взаємних інтересів, рівноправності, потреб та можливостей сторін здійснюється вже 5 років.

Чергування рятувальників на горі Піп Іван розпочалися з серпня 2015 року у тестовому режимі. Тоді було вирішено низку організаційних та побутових питань, зокрема, облаштування приміщення, питання зв’язку.

В серпні 2016 року наказом ДСНС України від 3 серпня 2016 року № 374 «Про здійснення організаційно-штатних заходів в підрозділах ДСНС України» було створено Явірницьке пошуково-рятувальне відділення 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Івано-Франківській області. 16 вересня 2017 року гірську рятувальну станцію офіційно відкрили й рятувальники почали чергування 24/7 на постійній основі в спеціально відведеній для них частині будівлі астрономічно-метеорологічної обсерваторії, відновленням якої займаються Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та Варшавський університет.

У 2019 році Прикарпатський та Варшавський університети у партнерстві з Управлінням ДСНС України в Івано-Франківській області та Гірською добровільно-рятувальною службою – Бещадська група (м. Сянок, Республіка Польща) розпочали реалізацію проєкту транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC).

Концепція запропонована Прикарпатським національним університетом полягає у створенні так званого трансформера, який об’єднає сучасний науково-дослідний центр з базою підготовки фахівців для проведення пошуково-рятувальних операцій. Реалізація проєкту PIMReCгрунтується на попередніх угодах між Прикарпатським національним університетом та Управлінням ДСНС України в Івано-Франківській області. В рамках реалізації PIMReC, зокрема, передбачено встановлення сучасного метеорологічного обладнання; придбання необхідної рятувальної техніки та сучасного спорядження для українського і польського рятувальних загонів з метою виконання пошуково-рятувальних операцій у надскладних умовах високогір’я; проведення спільних тренінгів та навчань.

Частину коштів проєкту PIMReC спрямовано на ремонт та облаштування приміщень у рамках завдань проєкту. Нині у приміщенні обсерваторії ведуться відповідні ремонтні роботи.