«Пізнай, зрозумій, збережи»: у краєзнавчому музеї відкрили виставку робіт видатного художника Модеста Сосенка (ФОТО)

Автор: Застава Максим

11 Тра, 2021 14:44

Поділитись публікацією
«Пізнай, зрозумій, збережи»: у краєзнавчому музеї відкрили виставку робіт видатного художника Модеста Сосенка (ФОТО)

11 травня у краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Модест Сосенко. Франківськ».

Читайте також: У Франківську для бізнесу за понад 34 млн грн відновлять корпус палацу Потоцьких (ФОТО)

Її організатори та науковці зі Львова, які досліджували творчість митця та створили великий каталог його робіт, розповіли про її особливості.

Реставратор Краєзнавчого музею Валерій Твердохліб каже, що відкриття виставки стане знаковою подією для Івано-Франківська, пише «Галка».

«Наша подія присвячена видатному художнику XX століття, нашому земляку Модестові Сосенку. Частково це продовження львівського проєкту «Пізнай, зрозумій, збережи»», – каже Твердохліб.

Очільник КП «Простір інноваційних креацій «Палац» Володимир Гайдар розповів, що створенню виставки передував своєрідний перформанс у палаці Потоцьких.

«Ми мали промоційну виставку сакральних ескізів та репродукцій Модеста Сосенка, з яких потім народжувалися монументальні іконописи. Ми її поєднали з великодньою інсталяцією, зі дзвонами. Згодом наша подія стала теж таким своєрідним ескізом для виставки, яка відкривається сьогодні у краєзнавчому музеї», – каже Гайдар.

Львівські дослідники Роман Зелінко та Олеся Семчишин-Гузнер зазначили, що «живуть» Модестом Сосенком уже понад 10 років.

«Хотілося акцентувати увагу, саме на монументальному мистецтві Сосенка, його розписах. У 20 столітті були відомі прецеденти свідомого знищення об’єктів культурної спадщини. Тому виставки мають просвітницьке значення, треба навчитися берегти такі речі. Звідси й назва нашого проєкту – «Пізнай, зрозумій, збережи»».

Дослідники кажуть – аби популяризувати творчість Сосенка, зробили акцент на видавництві книжок про митця та показ його робіт.

«Модестові Сосенку вдалося знайти синтез особливостей східного та західного мистецтва й виробити свій власний стиль. А також пристосовувати його до різних архітектурних форм», – розповіла Олеся Семчишин-Гузнер.

На виставці відвідувачі зможуть побачити оцифровані твори Сосенка, його речі, які привезли зі Львівського музею Андрея Шептицького. Виставка, за словами організаторів, триватиме до серпня.

На площі Ринок музиканти на чолі з Яремою Стециком зацікавлювали франківців та сповіщали про відкриття виставки. Перехожі містяни та духівництво допомогли перенести великі плакати з ескізами робіт Сосенка з палацу Потоцьких до Ратуші.