Франківські хірурги провели унікальну гібридну операцію на сонній артерії

Автор: Єва Жасминова

16 Тра, 2021 10:02

Поділитись публікацією
Франківські хірурги провели унікальну гібридну операцію на сонній артерії

Нещодавно судинні хірурги обласної клінічної лікарні провели унікальну гібридну операцію.

Кажуть, випадок настільки складний, що, ймовірно, така операція була проведена вперше у світі. Підтверджують це припущення і хірурги США та Великобританії, які консультували українських лікарів на етапі підготовки й безпосередньо під час операції. Про це пише пресслужба обласної лікарні.

Аневризма внутрішньої сонної артерії – такий діагноз констатували лікарі у 53 -річного чоловіка, який звернувся із надокучливим відчуттям пульсуючого отвору в ділянці шиї.

«Аневризма – це послаблення судинної стінки, а її розрив призводить до фатальних наслідків, – пояснює завідувач відділення судинної хірургії Володимир Гінчицький. – Аневризма нашого пацієнта була ще й доволі великою, майже чотири сантиметри, а супутня патологія перешкоджала «йти» напряму до місця її розташування».

Немає опису світлини.

Втім, після ультразвукової діагностики, ангіографії та тривалих дискутивних діалогів з європейськими колегами, наші лікарі взялися за операцію. Провели її успішно. Надалі чоловік перебуватиме під спостереженням лікарів, втім, уже має змогу повернутися до звичного способу життя.

«Бувають аневризми аорти, підколінних артерій, а сонних трапляються не часто, – пояснює судинний хірург Олексій Ґудз. – За 12 років нашої практики ми мали лише два таких випадки. Та й у світовій практиці не знайшли подібних описів. Тому ретельно планували кожен крок. Для нас важливо було поєднати всі технічні можливості».

«На жаль, 80% наших пацієнтів з артеріальною патологією звертається у запущених станах, тоді як закордоном працюють механізми скринінгів та профілактичні огляди. Наші пацієнти зазвичай їх ігнорують, – констатує хірург. – Але ж проводимо техогляд машини, тож і власним здоров’ям не варто нехтувати…».