Мавпяча віспа продовжує ширитися світом (ОНОВЛЕНО)

Автор: Вадим Войтик

04 Сер, 2022 21:06

Поділитись публікацією
Мавпяча віспа продовжує ширитися світом (ОНОВЛЕНО)

Віспа мавп оголошена надзвичайною ситуацією вже у кількох штатах США. В Індії є перший померлий. Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я визнала спалах віспи мавп «надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я, що має міжнародне значення» (PHEIC).

Перша в Азії смерть після зараження віспою мавп підтверджена в Індії. Про це у понеділок, 1 серпня, повідомила міністр охорони здоров’я штату Керала на південному заході країни Вина Джордж.

За її словами, 22-річна молода людина не мала інших проблем зі здоров’ям. Він повернувся до Індії з Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ), де 19 липня склав тест на віспу мавп, результат якого виявився позитивним. Через деякий час після прильоту на батьківщину піднялася температура. Після цього хворого госпіталізували, а пізніше підключили до апарату штучної вентиляції легень. 

Молода людина померла 30 липня. Особи, які контактували з ним, перебувають під наглядом.

Тим часом губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом оголосив, що в штаті запровадили надзвичайний стан через спалах віспи мавп, повідомляє Associated Press.

Введення надзвичайного стану, за словами губернатора, допоможе Каліфорнії координувати заходи проти спалаху захворювання, шукати вакцини та проводити просвітницьку роботу про те, де люди можуть отримати лікування та пройти вакцинацію.

“Ми продовжимо працювати з федеральним урядом, щоб забезпечити більше вакцин, підвищити обізнаність про зниження ризику і підтримати співтовариство ЛГБТК+ у боротьбі зі стигматизацією”, – заявив губернатор.

У Каліфорнії виявили близько 800 випадків зараження віспою мавп, тоді як загалом у США підтвердили понад п’ять тисяч випадків. Каліфорнія отримала понад 61 тисяч доз вакцини і вже розподілила понад 25 тисяч доз.

30 липня надзвичайний стан через віспу мавп оголосили у штаті Нью-Йорк.

Вчені попереджають, що на глобальному рівні можливості для стримування віспи мавп швидко випаровуються. У той же час вірус вже прижився в організмі тварин, що мешкають у деяких районах Африки, що ускладнює боротьбу з ним. Одна з небезпек полягає в тому, що вірус віспи мавп здатний передаватися від людини до тварин в інших частинах світу, створюючи додаткові резервуари цієї інфекції, від яких у свою чергу люди можуть заражатися повторно.

Дехто вважає, що стримати віспу мавп все ще можливо, причому навіть незважаючи на той факт, що кількість тих, хто заразився цим захворюванням у Німеччині, Іспанії та США, продовжує стрімко зростати.

4 серпня  США оголосили спалах віспи мавп надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я.