У Калуші відкрили розширене відділення медичної реабілітації та фізичної терапії (ФОТО)

Автор: Жанна Головенко

12 Лип, 2023 17:49

Поділитись публікацією
У Калуші відкрили розширене відділення медичної реабілітації та фізичної терапії (ФОТО)

У Калуській ЦРЛ відкрили розширене відділення медичної реабілітації та фізичної терапії за п’ять мільйонів гривень. 

Пише Галка з посиланням на Калуську міську раду.

Майже рік відділення працювало в одному корпусі Калуської ЦРЛ, але зараз його розширили: під палати виділили частину відділення урології. Відтак, окремий корпус займатимуть палати та зали, де безпосередньо відбуватиметься реабілітація.

«У нас є гостра, підгостра і довготривала реабілітація. Гостра реабілітація надається під час лікування людини у профільному його відділенні. Це найчастіше: травматологія, нейрохірургія, неврологія, реанімація. Ми уже там починаємо працювати з пацієнтами. Далі їх переводять до нас на стаціонарне лікування для підгострої реабілітації. А амбулаторно ми можемо надавати реабілітацію у довготривалому режимі. Це паркінсонізми, розсіяні склерози, спинальна травма тощо», — каже завідувач відділення Михайло Гладенький.
 
За день у відділенні можуть обслужити 50 пацієнтів, які перебувають на різній стадії реабілітації, включаючи тих, що лікуються амбулаторно. Там відновлюють утрачену вправність після травм і поранень військовослужбовці.
 
 
У відділенні є різноманітне обладнання: від тренажерів, які допомагають повернут и координацію і ходу – до звичайної кухні, де пацієнти можуть відновити здатність самообслуговування.
 
Всього працюють п’ять залів фізичної реабілітації, зали ерготерапії, психологічної допомоги, терапії мови й мовлення, підбору адаптивних технологій. Під потреби маломобільних пацієнтів пристосовані палати й санвузли.
 
 
Найчастіше, кажуть лікарі, до них звертаються для нейрореаблітації, зокрема, після інсультів, а також – ортопедичної реабілітації (наслідки травм, особливо, спинальних).
 
Загалом в обладнання для відділення вкладено понад п’ять мільйонів гривень, із яких більше мільйона – кошти місцевого бюджету.