Деякі переселенці повертаються з Прикарпаття на окуповану територію через брак коштів на оренду житла, – нардеп Максим Ткаченко

Автор: Андрій Макітра

17 Сер, 2023 16:20

Поділитись публікацією
Деякі переселенці повертаються з Прикарпаття на окуповану територію через брак коштів на оренду житла, – нардеп Максим Ткаченко

Відомі випадки, коли на Прикарпатті ВПО скаржилися на вартість оренди житла та малу кількість шелтерів. Дехто через це повертається на окуповану територію, – повідомив нардеп Максим Ткаченко під час робочого візиту на Івано-Франківщину.

Про це йшлося 16 серпня в ході робочої поїздки на Калущину членів міжфракційного депутатського об’єднання з питань внутрішньо переміщених осіб “ВПО України”, пише “Галка” з місця події .

Члени МФО провели нараду з місцевим керівництвом Калущини та благодійними організаціями і зустрілись з окремими представниками релокованого та місцевого бізнесу.

У Калуській громаді офіційно зареєстровано близько шести тисяч внутрішньо переміщених осіб.

“Наразі багато з них живуть у приватному секторі. Орендують квартири, а для тих хто не може оплатити житло, облаштували приміщення під місця компактного проживання. У нас є три шелтери: У місті Калуш – “Теремок” на 45 людей, у селі Боднарів на 23 людини та ще один у селі Мостище на 29 людей. Вони майже всі заповнені”, – розповів голова Калуської міської громади Андрій Найда.

На думку народного депутата України, співголови міжфракційного депутатського об’єднання (МФО) “ВПО України” Максима Ткаченка, в Івано-Франківській області недостатньо шелтерів.

Він розповів, що люди орендують квартири по 10 000 гривень та більше, і скаржаться на те, що їм не вистачає житла від держави, недостатньо місць компактного проживання.

“Я розумію, що скільки б ми не робили як державна, обласна чи місцева влада – будуть люди, які не задоволені допомогою. Ми повинні працювати так, щоб незадоволених людей ставало менше. Потрібно нарощувати кількість шелтерів. В нас є інформація, і в цій поїздці ми її почули, що багато людей повертаються на тимчасово окуповану територію. Це найгірше, що може бути для нас. Люди їдуть назад в окупацію для того, щоб продовжувати там жити, адже там їх житло, за яке не потрібно платити. Тому в пріоритеті зараз два питання: житло та працевлаштування. Ми задоволені роботою на Прикарпатті, проте проблем залишається ще багато”, – розповів нардеп.

Також Максим Ткаченко наголосив, що зараз важливою темою є працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, а також зауважив, що важливу роль в цьому відіграють релоковані бізнеси.

“Релокований бізнес, на мою думку, є зараз героїчним бізнесом. Тому що ці люди відіграють велику роль в економіці. Вони дають робочі місця переселенцям та місцевим жителям, сплачують податки та оренду. Важлива роль відведена релокованому бізнесу у робочій поїздці нашого МФО.

Ми хочемо, щоб переселенці вже відчували себе місцевими. Ми не знаємо, як почуватимуться люди, якщо вони лише чекатимуть на фінансову допомогу від держави. Їм потрібно працювати. Ми розуміємо, що перші місяці були важкі та складно було знайти роботу. Люди ставили собі питання – залишатись тут чи їхати далі. Вже пройшло достатньо часу для того, щоб прийняти рішення, що робити далі. Робити потрібно дві речі: або працювати на Україну, або захищати Україну зі зброєю в руках”, – розповів Максим Ткаченко.

Голова Калуської громади зазначив, що зараз у пріоритеті стоїть релокація бізнесів з окупованих територій.

“Зараз релоковано 25 промислових підприємств і з них 18 вже розпочали свою роботу. Також планується будувати додатково два заводи. Ми також плануємо створити індустріальний парк на 20 гектарів, де буде декілька промислових підприємств”, – розповів Андрій Найда.

За його словами, місцева влада усвідомлювала та розуміла, що ВПО будуть шукати роботу.

“Поки держава дає виплати це добре, але скоро ці виплати можуть завершитись, тому що бюджет обмежений і вони будуть шукати роботу”, – сказав Андрій Найда.

Читайте також: У Калуші зранку з’явився “незрозумілий” МАФ: мер назвав це неподобством (ФОТО)