Дві франківки з гостинцями навідуються до самотніх пенсіонерів і закликають небайдужих долучитися (ФОТО)

Автор: Жанна Головенко

25 Вер, 2023 15:13

Поділитись публікацією
Дві франківки з гостинцями навідуються до самотніх пенсіонерів і закликають небайдужих долучитися (ФОТО)

З березня 2022 року франківські волонтерки Юлія Торконяк та Юлія Стасюк розвозять пенсіонерам харчі та ліки. За цей час дівчата віддали вже близько 400 стареньких. 

Про це 25 вересня волонтерки розповіли під час брифінгу в міській раді, пише Галка

Дівчата зізнаються, що спочатку ця справа розвивалася дуже повільно — у них не було автівки, тож доводилося їздити на таксі. А про пенсіонерів, котрі потребують допомоги, їм розповідали небайдужі сусіди. 

Наразі Юлія Торконяк та Юлія Стасюк співпрацюють з міським Департаментом молодіжної політики і спорту, а також з Івано-Франківським міським центром соціального обслуговування, тому щотижня отримують від них адреси потребуючих пенсіонерів. 

“Ми їм дзвонимо, питаємо що потрібно, а тоді відвідуємо”, — каже Юлія Торконяк.

Зазвичай, розповідає засновниця ініціативи Юлія Стасюк, вони закуповують стандартний набір продуктів: крупи, молочні продукти, олію, цукор і хліб. А іноді люди просять докупити щось конкретне, найчастіше — ліки:

“Це можуть бути дорогі ліки, а може бути звичайна валер’янка. Ми завжди перепитуємо і вони нам кажуть список. Ми це купуємо та привозимо”, — додає Юлія Стасюк.

За цей час франківки відвідали приблизно 400 людей. Тепер система налагодилася так, що пенсіонери самостійно телефонують їм та озвучують свої потреби:

“Ми ніколи не відмовляємо. Завжди приїжджаємо ще раз. Є такі, до кого їздимо регулярно — щомісяця, а іноді частіше”, — розповідає волонтерка.

За словами Юлії Торконяк, більшість з цих пенсіонерів покинуті. Є люди, які втратили своїх дітей, а є ті, чия сім’я виїхала за кордон і просто забула про батьків. Часто їм потрібні не так продукти чи ліки, як звичайне людське спілкування: 

“Вони нам показують свої фотографії, розповідають, як жили в молодості або просто про свій день, бо більше не мають з ким цим поділитися”, — пригадує Юлія Торконяк.

Юлія Стасюк додала, що крім “буденних” гуманітарних боксів, вони провозять стареньким ще й тематичні гостинці – наприклад, цукерки на День святого Миколая чи паску на Великдень.

Зараз вартість одного набору 700-900 гривень. Проте якщо була б фінансова підтримка від меценатів, вартість була б більшою

Якщо ви бажаєте допомогти стареньким, то можна написати Юлії Торконяк, або зробити благодійний внесок на картку 4149 6090 0123 3651.
 
“Ми залишаємо номер карти, а потім звітуємо, що ми придбали та на яку суму. Все це фотографуємо і знімаємо відео. Люди кидають гроші, хоча б мінімальні, але це важливо. Навіть супермаленька сума — не маленька, бо для них це та ж валер’янка чи анальгін”, — каже Юлія Стасюк.