Могло б виповнитись 28: в Україні вшановують пам’ять Героя Дмитра Коцюбайла з Франківщини у його день народження

Автор: Андрій Макітра

01 Лис, 2023 15:49

Поділитись публікацією
Могло б виповнитись 28: в Україні вшановують пам’ять Героя Дмитра Коцюбайла з Франківщини у його день народження

1 листопада Герою України Дмитрові “Да Вінчі” Коцюбайлу з Франківщини могло б виповнитись 28 років. Його кохана Аліна Михайлова оголосила збір на 10 мільйонів для “Вовків Да Вінчі”, щоб помститися росіянам в пам’ять про Дмитра. Також журналісти “Укрінформ” зустрілися із мамою Дмитра Коцюбайла – Оксаною Іванівною та його сестрами на території урочища Аскольдова могила у Києві. Там захоронено Героя України.

Про це пише Галка з посиланням на статтю “Укрінформ” авторки Валентини Самченко та “24 Канал”.

Мама Дмитра Коцюбайла розповідає, що із сином, відколи став добровольцем, а потім військовослужбовцем ЗСУ, бачилися не часто. По кілька годин через три, а то й більше місяців. З вдячністю згадує, що побратими Дмитра змогли влаштувати її приїзд із доньками до сина на його 25-ліття в Авдіївку. Минулого року на день народження зустрілися зовсім на трохи в Дніпрі – пані Оксана приїхала туди з Кропивницького, де лікувалася, а Дмитро зміг вирватися з бойових позицій.

«Син ніколи не сидів на місці. Завжди щось робив. Допомагав бавити трьох молодших сестер, робив домашню роботу і встигав бігти на футбол. Займався ще тенісом, плавав на байдарках і малював, – розповіла Оксана Іванівна.

Сестра Героя Каріна розповідає: «Діма завжди був на нашому боці, ніколи нікому не давав нас скривдити. Для мене він приклад. Востаннє з братом бачилися минулої зими. Він мені запам’ятався усміхненим. Ніколи не показував, що змучений. Завжди казав: «У мене все добре!».

Також журналісти “Укрінформ” ще поспілкувалися онлайн із побратимами 1-го окремого механізованого батальйону «Вовки Да Вінчі» та класною керівницею Дмитра.

«Ми з «Да Вінчі» один хліб їли, – розповідає «Укрінформу» 42-річний Іван Немиш «Гуцул» із «Вовків Да Вінчі», з яким шляхи Дмитра Коцюбайла перетиналися з часів Майдану. – Він був грамотний, розумний, врівноважений, все правильно робив. Спочатку ми, добровольці, невеликими групами навіть з ножиками їхали на блокпости сепарів взяти трофейну зброю. «Да Вінчі» починав воювати здобутою так дуже старенькою «сучкою» (автомат), яка клинила дуже.

В “Укрінформ” нагадали, що у квітні 2021 року видання The New York Times опублікувало текст про добровольчий загін Дмитра Коцюбайла з Авдіївки. На запитання журналіста про те, чого очікує надалі, «Да Вінчі» відповів: «повномасштабної війни». Саме тому російській пропагандистській машині треба було переключити увагу на вигадки, нісенітниці й маніпуляції про командира – блискучого тактика і стратега.

Дмитрові Коцюбайлу 1 листопада 2023 виповнилося б 28 років.

Як зазначає “24 Канал”, у день народження Дмитра “Да Вінчі” Коцюбайло його кохана Аліна Михайлова закликала захисників України помститися окупантам та долучитися до важливого збору. Вона запросила всіх приєднуватися до ініціативи “Один зі зграї”, що має допомогти закупити обладнання для 1 го окремого батальйону “Вовки Да Вінчі”.

Кохана “Да Вінчі” планує спільно зібрати 10 мільйонів гривень. На ці кошти фонд Сергія Притули придбає квадрокоптери DJI Mavic 3 та DJI Mavic 3T, а також засоби РЕБ. Все це допоможе українським воїнам ефективніше долати ворога.

Переказати кошти для наших захисників можна на Монобанку за посиланням.

До великого благодійного збору вже долучилися відомі українські зірки та волонтери. Підтримали збір коштів до дня народження Дмитра Коцюбайла Ігор Лаченков, Яніна Соколова, Аміл та Раміл Насірови, Сергій Жадан, Антон Тимошенко, Василь Байдак, Євген Янович, а також ряд інших провідних українських облич.

Довідково: Дмитро Коцюбайло родом з села Бовшів, Бурштинської громади. З 18 років він захищав Україну від російських окупантів. Дмитро тривалий час був лідером підрозділу “Вовки Да Вінчі”. Згодом – командиром батальйону у 67 бригаді ЗСУ. Його називали найталановитішим молодим військовим. 7 березня 2023 року загинув у боях за Бахмут.

Читайте також: У мережі з’явився офіційний трейлер фільму про Дмитра Коцюбайла (ТРЕЙЛЕР)