7 порад, як змінити професію під час війни

Автор: Жанна Головенко

08 Лис, 2023 18:23

Поділитись публікацією
7 порад, як змінити професію під час війни

Війна вносить корективи в наші життя не питаючи нашого дозволу. Лише за минулий рік понад 5 мільйонів українців втратили роботу. Крім того, комусь довелося виїхати з країни і будувати нову кар’єру, хтось – звільнився сам і пішов захищати країну.

Тож перед багатьма нашими співвітчизниками постало питання: що робити далі, чому вчитися, щоб відчувати себе трохи стабільніше у такі нестабільні часи. ІТ – одна з найбільш потужних галузей сучасного світу, попит на “айтівців” весь час зростає. У цій статті ми приведемо кілька порад стосовно вибору і навчання новій професії.

Які професії є в ІТ-сфері

Отже, як ми вияснили, ІТ – галузь досить стабільна і можна спробувати потрапити туди. Які є варіанти професій? Перш за все – це, власне, програмісти (software developers) – люди, що створюють код програми. Серед них є Front-end розробники, що спеціалізуються на розробці інтерфейсів та Back-end розробники. Вони розробляють  серверну частину програм та взаємодію з базами даних (можливо поки що звучить не дуже зрозуміло, не лякайтеся. Це нормально!). Також є Full-stack розробники, на всі руки майстри, що працюють як з front-end, так і з back-end.

Окрім програмістів у компаніях, які розробляють програмне забезпечення, працюють наступні спеціалісти:

  • Тестувальники ПЗ. Це можуть бути спеціалісти з ручного тестування (Manual Tester), Automation Tester (автоматизує процеси тестування), QA Analyst (аналізує вимоги та впроваджує процеси забезпечення якості).
  • UX/UI-дизайнери. Спеціалізуються на проектуванні користувацького інтерфейсу.
  • ІТ-архітектори. Вони проектують великі комплексні системи, розробляють структуру та дизайн ПЗ.
  • ІТ-консультанти. Надають компаніям поради з питань використання ІТ для досягнення їхніх бізнес-цілей.
  • Системні адміністратори. Відповідають за управління, підтримку та конфігурацію ІТ-інфраструктури.
  • DevOps інженери об’єднують процеси розробки ПЗ та ІТ-операцій для забезпечення швидкої та надійної доставки програмного забезпечення.
  • Технічні письменники. Створюють інструкції до ПЗ, а також всілякі довідники та інші технічні документи, які пояснюють складні інформаційні технології.
  • Системні аналітики. Аналізують бізнес-вимоги та процеси з метою впровадження ефективних ІТ-рішень.
  • Спеціалісти технічної підтримки (Support Engineer) вирішують проблеми користувачів або систем.
  • Product Manager’и відповідають за стратегію, планування, впровадження та виведення на ринок ІТ-продуктів.
  • Бізнес-аналітики. Вивчають бізнес-процеси компанії та пропонують ІТ-рішення для покращення ефективності роботи.

Порада #1: вивчайте програмування!

Окрім вищеназваних у ІТ-компаніях працюють різноманітні маркетологи, копірайтери, рекрутери, дизайнери та багато інших спеціалістів. Але більшість із “айтішників” так чи інакше пов’язані із створенням коду чи хоча б знають, що це таке. Практично всі тестувальники, системні аналітики, технічні письменники, архітектори, продакт менеджери та девопси хоча б трошки вміють програмувати та читати код. Особливо це стосується тестувальників-автоматизаторів, архітекторів та девопсів. Але загалом ми ведемо ось до чого: якщо ви хочете в ІТ, але поки що не впевнені, в яку точно галузь, почніть вивчати програмування. Хоча б на початковому рівні. Навіть якщо надалі ви вирішите зайнятися, наприклад, тестуванням чи бізнес аналітикою, зайвим не буде. Окрім того, це дуже цікаво, а на базовому рівні – зовсім нескладно.

Порада #2. Оберіть мову програмування

Навіть якщо ви точно не знаєте, в якій країні будете жити за рік, можна з великою вірогідністю сказати, що в тій країні є багато вакансій для спеціалістів, що знають Java, Python, JavaScript та C#.

Java вже багато років утримує лідируючі позиції в індустрії, вона використовується усюди і є основою для багатьох складних корпоративних систем, мобільних додатків та великих онлайн-проектів.

Java має велику спільноту розробників і безліч навчальних ресурсів, що дозволяє новачкам ефективно освоїти мову і швидко приступити до практичних проектів.Також Java використовується в багатьох технічних університетах як основна мова програмування для вивчення об’єктно-орієнтованого програмування.

Серед інших популярних мов, які варто взяти до уваги, — Python, що славиться своєю лаконічністю та широким використанням у наукових дослідженнях, дата-аналітиці, а також у розробці веб-додатків; JavaScript, який є незамінним для фронтенд-розробки; та C#, що популярний у середовищі розробників інді-ігор (разом з ігровим рушієм Unity) та корпоративних застосунків на платформі .NET.

Порада #3. Визначтеся з ресурсами

Оберіть основні  курси програмування онлайн. Чому саме онлайн?  По-перше, вони дешевші, і якщо ви спробуєте навчатись і вам щось не зайде, ви втратите менше грошей. По-друге, якщо ви в Україні, офлайнові навчальні заклади зазвичай можуть закриватися на час тривог та обстрілів, а курси програмування онлайн часто не прив’язані до конкретного часу. По-третє, це робить вас мобільним: якщо у зв’язку з війною вам доведеться переїхати, вам не потрібно буде міняти курси програмування.

Це можуть бути і безкоштовні курси для ознайомлення, але якщо ви настроєні рішуче, можна скористатися недорогими, але якісними курсами з хорошою програмою і практичними заняттями. Це підвищить вашу мотивацію не закинути все при перших же складнощах (а без них у будь-якому навчанні, звісно, ніяк).

Наприклад, якщо ви хочете вивчати програмування, спробуйте курс від JavaRush, це курс програмування, що перевірений часом. Дуже багато українських айтівців отримали базу саме на JavaRush. Цей ресурс існує вже понад 11 років і він весь час росте і розвивається. Але головне в ньому – незмінне: курс програмування JavaRush орієнтований на навчання через практику. Тобто під час навчання вам доведеться вирішити понад 1200 задач з програмування. А допомагати вам буде розумний валідатор, що допоможе вам у випадку неправильного коду зрозуміти, у чому ваша помилка.

Окрім основних курсів виберіть ще кілька допоміжних безкоштовних ресурсів задля більш глибокого та різностороннього вивчення теорії. Але постарайтеся, щоб їх було не дуже багато.

Порада #4. Вивчайте англійську мову

Звісно, якщо ви збираєтеся жити в Німеччині хоча б якийсь час, вам потрібно буде вчити німецьку. Але без англійської нікуди. Весь айтішний світ спілкується саме нею. Тому навіть базове знання англійської може допомогти вам швидше адаптуватися на новому місці та ефективніше працювати у різних культурних контекстах.

Дуже розповсюджена ситуація: ІТ-спеціаліст переїхав у європейську країну. Він добре знає англійську, а мову країни ще не вивчив. Він досить легко може знайти роботу програміста, бо всі проекти ведуться саме англійською. 

Окрім того, знання англійської значно розширює доступ до найновіших технологічних ресурсів, які, зазвичай, надходять на ринок англійською мовою. Технічна документація, ресурси для навчання, обговорення у фахових спільнотах та конференції — усе це найчастіше доступно англійською мовою.

Порада #5. Цікавтеся ІТ, читайте про ІТ

Є багато цікавих онлайн-ресурсів та блогів, на які варто підписатися та читати. Це допоможе вам бути у курсі того, що відбувається у світі ІТ, мови яку ви вивчаєте, на ринку програмування у вашій країні. Є, наприклад, український ресурс DOU, який читають майже всі вітчизняні айтішники, а також всі компанії, що працюють на нашому ринку, мають там свої “представництва. Також підпишіться на відповідні гілки на Reddit та Stackoverflow. Так, якщо ви вирішили вчити Java, ви можете шукати на Stackoverflow те, що вас цікавить за тегом java ( https://stackoverflow.com/questions/tagged/java)  та задавати питання.

А на Reddit є спеціальний тред – learnjava. Також ви можете дізнатися багато цікавого читаючи блог для програмістів.

Порада #6. Створіть 2-3 пет-проекти

Після того, як ви вивчите базові знання з програмування, вкрай важливо приступити до реальної практики. Вигадайте для себе якийсь невеличкий проект! Почніть із чогось простого, але цікавого для вас. Наприклад, це може бути ваша власна версія класичної гри на зразок «Змійки» або «Тетрісу», програма для ведення todo-списків, додаток для візуалізації даних чи навіть простий блог чи веб-сайт. Ви також можете спробувати розробити чат-бота або API для певної задачі або додатку, який ви використовуєте в повсякденному житті.

Ключове тут – вибрати проект, який був би вам цікавий, мотивував вас до роботи і в той же час дозволяв би розширити ваші технічні вміння. Такі пет-проекти можна буде додати до вашого резюме щоб продемонструвати ваші навички потенційним роботодавцям.

Порада #7. Підготуйте резервні плани та оформте всі резюме та код в інтернеті

У воєнний час важливо мати план Б (і навіть план В), особливо коли мова йде про кар’єру та доходи. Плануйте на випадок непередбачуваних обставин: зберігайте ваші дані в безпеці в хмарі, майте копії важливих документів, намагайтесь мати фінансовий резерв на випадок екстрених ситуацій.

Обов’язково підготуйте ваші профелі на LinkedIn та GitHub. Правда, це краще зробити не тільки під час війни, а завжди. На LinkedIn крім заповнення профіля важливо активно розвивати мережу знайомств. Так, якщо ви шукаєте роботу Java-розробника в Німеччині, поставте собі цю локацію. Додавайте щодня кілька HR-ів, які шукають Java-розробників. Можна також додавати інших розробників, тімлідів і менеджерів з компаній, що вас цікавлять, щоб коли вони будуть шукати команду, згадали про вас.

Також грамотно налаштуйте свій Github. Коли у вас будуть свої пет-проекти, обов’язково оформте їх та додайте їх до вашого профілю. Налаштування Readme на Github допоможе рекрутеру побачити в вас цікавого кандидата. Це можна зробити за допомогою Markdown.

Висновки

Зрештою, навіть у складні часи війни, кар’єра у сфері програмування може бути міцним шляхом до стабільності та особистого розвитку. Завдяки своїй глобальності, гнучкості та високому попиту, IT-індустрія пропонує не лише можливості для роботи, але й шанс зробити позитивний вплив на суспільство.

ПРОМО