Сергій Жадан завітав до Франківська з новою книжкою (ФОТО)

Автор: Людмила Баран

15 Кві, 2015 17:33

Поділитись публікацією
Сергій Жадан завітав до Франківська з новою книжкою (ФОТО)

До Івано-Франківська 16 квітня приїхав письменник Сергій Жадан. Візит відбувся у рамках презентаційного туру його нової збірки «Життя Марії».

Читайте також: Жадан і DJ Sunny Boy: франківців кличуть на "Тиху вечірку"

На прес-конференції у галереї «Бастіон» він розповів про книжку. Відповів на питання присутніх журналістів та просто шанувальників про події в Україні і роль культури в них.

Книжка «Життя Марії» містить 60 віршів Жадана та 20 його перекладів Чеслава Мілоша. Поезії нобелівського лауреата з Польщі належать до циклу «Голоси бідних людей», написаного в 40-их роках минулого століття.

«Я читав ці вірші, і зрозумів, наскільки вони актуальні для нашої ситуації, – зауважив Сергій Жадан. – Відчував, що варто їх представити українському читачеві, бо в багатьох зараз є відчуття відчаю і розгубленості, але треба розуміти, що будь-яка війна закінчується, і ми всі в кінці залишимося разом».

Включені у збірку нові вірші Жадана створені за останні півтора року. Більшість – пов’язані з подіями на Сході, але є й ліричні тексти.

Автор розказав, що пише багато про події  в Україні – це колонки, есеї статті, зокрема, для іноземних видань. Зізнався, що хоче спробувати написати великий прозовий текст, присвячений темі війни. Оповідання на таку тематику «Бігти не зупиняючись» – включене у перевидання «Ворошиловграду».

На думку Сергія Жадана культура не може бути зброєю у війні.

«Культура може бути терапією. Мені така функція більш близька. Письменник має писати, видавати книжки, зустрічатися з читачами, танцюрист має танцювати, співак співати, кожен має робити свою справу. Багатьом із нас важливо триматися за речі, які пов’язані з довоєнним станом. Відсутність тих речей звільняє простір, який будуть заповнювати страх, зневіра розпач, агресія».

Також Сергій Жадан розказав, що останнім часом перечитує Ремарка.

Фото Юрій Гриньків\ Galka.if.ua

Теги: