Галка рекомендує: коли варто перевіряти серце й де це безплатно зробити у Франківську

Автор: Застава Максим

16 Лис, 2023 11:46

Поділитись публікацією
Галка рекомендує: коли варто перевіряти серце й де це безплатно зробити у Франківську

В обласній клінічній лікарні пояснили про “дзвіночки”, коли варто звернутися до кардіолога. У медзакладі запрошують безплатно пройти діагностику.

Читайте також: У Франківську команда пластичних хірургів зі США безплатно оперуватиме постраждалих на війні

Про це пише “Галка” з посиланням на ОКЛ.

Відтак кардіолог Юрій Курилець наводить ознаки, які свідчать про те, що варто звернутися до фахівця.

“Якщо відчуваєте дискомфорт в центрі грудної клітки, біль або дискомфорт в руках, лівому плечі, ліктях щелепі чи спині. Або ж важко дихаєте чи задихаєтесь, то варто без зволікань звернутись за медичною допомогою”, – радить Курилець.

При цьому, якщо вже було попереднє лікування, після якого здоров’я не покращилось, кардіологи рекомендують зробити коронарографію. Саме для її проведення заклад наразі забезпечений необхідними матеріалами.

“Проводимо коронарографію з допомогою спеціального катетера. Спершу рентгенконтрастну речовину подаємо у просвіт судин серця, після чого проводимо серію рентгенівських знимків й так виявляємо атеросклеротичні бляшки, аналізуємо ступінь звуження”, – пояснює Курилець.

Коронарографія, додає лікар, є найдостовірнішим способом діагностики ішемічної хвороби серця та дозволяє точно визначити характер та ступінь ураження судин.

В ОКЛ зазначають, що серцево-судинні захворювання залишаються нині головною причиною смерті українців, а ішемічна хвороба є найпоширенішою формою таких захворювань та призводить до інвалідизації.

Серед факторів ризику:

  • високий артеріальний тиск;
  • погане харчування;
  • холестерин;
  • зайва вага;
  • куріння;
  • високий рівень глюкози;
  • низька фізична активність.

При цьому більшості серцево-судинних захворювань можна запобігти, як стверджують лікарі. І профілактика не надто складна, якщо дотримуватись принципів здорового харчування, займатися спортом, розпрощатися з цигаркою.

Наприклад, на відновлення стану крові й судин безпосередньо впливає вживання води. За словами лікаря, вода дуже добре омолоджує та відновлює кров та судини.

Записатися на безплатну діагностику можна за наступними номерами телефонів:

  • 0 (66) 303 42 42;
  • 0 (67) 592 79 99.