Найкращі зволожувальні креми для обличчя: принцип дії та цікаві пропозиції

Автор: Жанна Головенко

17 Січ, 2024 13:03

Поділитись публікацією
Найкращі зволожувальні креми для обличчя: принцип дії та цікаві пропозиції

Дерматологи й косметологи настійно рекомендують регулярно використовувати зволожувальний крем. У цій статті ми розберемося чому нашій шкірі так потрібен саме цей косметичний продукт. 

Зневоднення епідермісу: візуальні ознаки та проста діагностика

Зневоднення покривів – це не дерматологічне захворювання, а патологічний стан, який не залежить від типу шкіри. Деякі користувачі вважають, що зневодненою може бути тільки суха дерма, а жирні та комбіновані покриви завжди мають нормальний рівень гідратації. Але це не так. Подібна патологія не пов’язана з роботою сальних залоз. 

Найпоширеніші ознаки зневоднення:

  • значне зниження рівня еластичності та пружності;
  • підвищена чутливість під час дотиків;
  • поява лущення, подразнення, свербіння;
  • дрібні зморшки у зонах мімічної активності;
  • тьмяність шкіри обличчя й темні кола під очима.

Найпростіший спосіб діагностики – це щипковий тест. Стискаємо невелику ділянку шкіри на кілька секунд, а потім відпускаємо. Зневоднені покриви втрачають пружність і їм знадобиться хвилина, щоб повернутися у вихідне положення. За нормального рівня гідратації це відбувається набагато швидше.

Для поліпшення стану епідермісу вживаємо низку заходів:

  • коригуємо харчування й вводимо в раціон овочі та фрукти, а також корисні продукти з високим вмістом вітамінів і мікроелементів;
  • дотримуємося питного режиму та розраховуємо норму споживання води залежно від маси тіла;
  • уникаємо тривалого перебування на сонці;
  • кидаємо палити;
  • відмовляємося від застосування жорстких скрабів і спиртовмісної косметики;
  • двічі на день наносимо зволожувальний крем для обличчя.

Обираємо зволожувач

На різних сайтах є чимало рекомендацій щодо підбору засобів для догляду за зневодненим епідермісом. Серед переваг виділяють популярність бренду, приналежність до елітної або аптечної косметики, позитивні відгуки користувачів. Але основний критерій – це склад продукту. Для нормалізації водного балансу в косметичних засобах використовують три групи компонентів:

  • Оклюзиви. Створюють на поверхні захисну плівку, яка розгладжує рельєф, надає шовковистості й утримує вологу у верхніх шарах шкіри. З цим завданням справляються олії, силікони, ланолін, віск. 
  • Емоленти. Заспокоюють покриви, усувають лущення, забезпечують необхідний живильний догляд. У цю категорію входять жирні кислоти, олії, ліпіди, кераміди.
  • Хумеканти (зволожувачі) Основні інгредієнти, що розташовані в першій половині переліку компонентів. Ці гігроскопічні речовини притягують водяну пару з повітря й переносять її на поверхню або в глибші шари епідермісу. Деякі хумеканти працюють по-іншому. Вони витягують вологу з глибинних шарів дерми й утримують її на поверхні Найчастіше використовуються гіалуронова кислота, гліцерин, екстракт алое, пропіленгліколь, сечовина, сорбіт.

З поверхневим і глибинним зволоженням справляються рецептури, які містять гіалуронову кислоту у двох формах – низькомолекулярну й високомолекулярну. Такий тандем зазвичай використовується в продуктах для догляду за віковими покривами. Швидкий, але нетривалий результат забезпечує гліцерин, тому його часто поєднують з іншими хумекантами, що діють повільніше, але ефективніше. Найкращі зволожуючі креми для обличчя містять органічний гліцерин. У складі бюджетних пропозицій може використовуватися його дешевий аналог – побічний продукт, отриманий у результаті промислових хімічних реакцій. Сорбітол діє так само як і гліцерин. 

Чимало дерматологів і косметологів відзначають ефективну дію засобів із сечовиною. Сечовина має високу гігроскопічність, тому легко утримує вологу на поверхні та забезпечує пролонгований результат. Також вона відлущує ороговілі клітини й покращує структуру.

Найбільшу кількість суперечок викликає пропіленгліколь. Зазначимо, що цю безпечну для шкіри речовину дозволено використовувати для виготовлення косметики в країнах ЄС і в США. Через високу гігроскопічність пропіленгліколь разом із водяною парою може переносити на поверхню епідермісу токсичні речовини, що містяться в повітрі. При сильному забрудненні повітря кількість токсинів зростає й збільшується ризик появи алергії. Тому пропіленгліколь не рекомендується для чутливої дерми, хоча чимало алергіків використовують аптечну косметику з цим інгредієнтом у складі та у своїх відгуках відзначають відсутність негативних реакцій. 

Зволожуючі креми для обличчя: ТОП-5 найкращих пропозицій

  • Colorescience Pep Up Collagen Renewal Face & Neck Treatment. Продукт із категорії елітної косметики. Крім нормалізації водного балансу, активізує вироблення колагену й успішно бореться з ознаками раннього старіння. У формулу входить пептидний комплекс, гліцерин, рослинні екстракти, лецитин, вітамін Е. 
  • Clinique Even Better Clinical Brightening Moisturizer. Хороша пропозиція для тих, хто за допомогою одного крему для обличчя хоче кардинально поліпшити стан покривів. Гіалуронова кислота підтримує нормальний водний баланс, саліцилова кислота відлущує ороговілі клітини, вітамін С вирівнює тон, глюкозамін освітлює пігментацію, екстракт японського зеленого чаю підвищує еластичність.
  • Clarins My Clarins Re-Boost Refreshing. Підходить для шкіри будь-якого типу, виводить токсини, освіжає.
  • Holy Land Cosmetics Noxil Cream. Продукт призначений для теплої пори року. Рекомендується для загоєння невеликих пошкоджень і відновлення епідермісу після тривалого перебування на сонці. Відзначимо свіжий аромат, м’ятну прохолоду під час нанесення, легку консистенцію.
  • Elizavecca Moisture Hyaluronic Acid Memory Cream. Має желеподібну текстуру, наноситься за допомогою лопатки, яка входить до набору. Вміст гіалуронової кислоти становить 50%. Також до формули входять олія макадамії, аденозин і алантоїн, які пом’якшують огрубілі ділянки, активізують синтез колагену, звужують пори, знімають запалення.

Найкращі зволожувальні креми для обличчя, що представлені в мультирегіональному інтернет-магазині MAKEUP, мають різні можливості. Вони захищають від шкідливого впливу ультрафіолету, зменшують глибину зморшок, відновлюють пошкоджену структуру, підвищують еластичність і пружність, усувають тьмяність.

ПРОМО