Страйкбол для військових: як франківці допомагають війську ефективно тренуватися (ФОТО)

Автор: Зелінська Тетяна

05 Сер, 2024 15:43

Поділитись публікацією
Страйкбол для військових: як франківці допомагають війську ефективно тренуватися (ФОТО)

Страйкбол або аірсофт стає все більш популярним серед українських військових – як ефективний метод тренувань, що покращує командну роботу та загальну бойову готовність. Адже хоч це і гра, у якій «бій» ведеться нелетальними кульками, у ній використовуються точні копії бойової зброї та вона моделює цілком реальні бойові дії.

Читайте також: У Долині надзвичайник у свій вихідний врятував дитину, яка тонула (ВІДЕО)

В Івано-Франківську ентузіасти платформи Hitman активно співпрацюють з військовими підрозділами, споряджаючи їх різноманітною страйкбольною зброєю та піротехнікою. “Галка” розповідає, як це відбувається і який має ефект для Захисників на фронті. 

Тренування, наближені до бойових дій

Командир батальйону 50 полку Національної гвардії з позивним “Прайс” займався страйкболом, як спортом, до початку повномасштабного вторгнення. Тому на власному досвіді знає, чим корисні страйкбол-тренування для воїнів.

“Головна перевага страйкбол-тренувань від інших методів – це, напевно, протидія, яку отримує військовослужбовець під час підготовки та навчання. Він розуміє, що у нього можуть влучити, тому його задача – першим поцілити у противника. Інша – максимально злагодитися з іншими воїнами, попрацювати у певних бойових умовах. Зрозуміти систему бою, схитрувати в певних моментах, максимально застосувати свій мозок”, – каже “Прайс”.

Страйкбол-тренування вписуються у загальну бойову підготовку воїна, а саме – у розділи тактичної та вогневої підготовки. Спочатку йдуть індивідуальні тренування, які переходять у командні відпрацювання відділеннями та взводами. Військові також працюють у парах, трійках та четвірках, щоб розуміти, як діє товариш, мислити в одному напрямку.

“Страйкбольна зброя дає відчуття, що ти можеш бути вбитий, що у тебе прилітає кулька. Лазертаг чи охолощена зброя не дає цього відчуття”.

Самі тренування – максимально наближені до бойових дій, що позитивно впливає на психологічний стан військовослужбовців. 

“Після страйкбол-тренування видно ці палкі очі, видно, що хлопці отримали для себе новий досвід. І навіть якщо вони програли цей умовний бій, то вони хочуть якнайшвидше почати нове тренування, щоб виправити свої помилки. Кажуть – пане командир, дозвольте ми наступного разу це ж повторимо, ми покажемо набагато кращий результат”, – ділиться “Прайс”.

Бої на відстані 15-30 метрів

Найчастіше у підготовці воїни використовують стрілецьке озброєння: автомати, кулемети, снайперські гвинтівки. Кожен військовослужбовець отримує зброю відповідно до його посади, а ще може спорядитися додатковим обладнанням.

“Використовуємо багато піротехніки: спеціальні гранати, дими та світло-шумові гранати. Скиди з дронів дають можливість воїну відчути вибух, зрозуміти, що від них потрібно ховатися”.

“Прайс” відзначає, що підрозділи, які тренуються зі страйкбольним спорядженням, якісно вправніші – їхню підготовку одразу видно у боях, як воїни поводять себе у траншейній лінії.

“І ті військовослужбовці, які мали аірсофт-тренування, і які займалися страйкболом до війни, вони дуже гарно себе показують у боях”.

Нацгвардієць додає, що бої на фронті зараз дуже часто відбуваються на коротких дистанціях – 15-30 метрів. Російські військові нерідко “влітають” на БМП впритул до українських позицій, завʼязується ближній бій.

“Зі страйкбольною зброєю ми можемо працювати на відстані до 100 метрів. Звичайно за допомогою цієї зброї не можна прострелити фанеру, як це робиться реальною зброєю, вона може давати рикошети об кущі. Проте її цілком достатньо, щоб тренувати ближній бій”.

“Прайс” наголошує, що спочатку військовослужбовцю потрібно пройти курс вогневої підготовки, а потім переходити до страйкбол-тренувань.

Брак фахівців по страйкбольній зброї 

Одним з викликів у застосуванні страйкбольної зброї командир батальйону 50 полку Національної гвардії “Прайс” називає потребу її обслуговування та брак фахівців, які цим можуть займатися.

“У військових частинах немає фахівців, які б могли займатися цим, тому ми співпрацюємо з магазинами. Вони надають нам людей, котрі можуть провести технічне обслуговування нашої страйкбольної зброї”.

Воїн додає, що страйкбольна зброя інколи ламається у гарячці тренувань чи під час маневрів військовослужбовців. Але це є нормою, адже навіть справжня зброя зазнає пошкоджень.

 

Hitman

В Івано-Франківську платформу Hitman створила група ентузіастів, які понад 10 років займалися страйкболом. Директор однойменного інтернет-магазину Юрій Гаврилюк розповідає, що згодом захоплення переросло у бізнес – крамницю, де пропонують різні види страйкбольної зброї. Як бюджетної, так і професійної. На вибір є більше сотні різновидів гвинтівок, кулеметів, снайперських гвинтівок, пістолетів.

“Основне наше завдання, яке ми ставили на початку – розвиток цього спорту, але все змінилося з повномасштабним вторгненням росії. Насправді військові не одразу сприйняли ідею страйкбол-тренувань, бо не думали, що будуть воювати на відстані 20-30 метрів. Але, як показала практика – це наразі основні відстані”.

Юрій пояснює, що страйкбольна зброя добре підходить для відпрацювань на коротких дистанціях. Копії стрілкової зброї, кулемети, штурмові гвинтівки, пістолети, піротехніка, імітації гранат – це те, що найчастіше купують у Hitman для тренувань воїнів.

“Наша основна перевага – постпродажний сервіс. Ці товари для армії є новими, бо вони дещо відрізняються в експлуатації від бойової зброї. Тож ми постійно спілкуємося із замовниками, пояснюємо, які є нюанси, як правильно за цією зброєю доглядати, щоб вона якомога довше прослужила”.

Платформа має співпрацю з понад 30 військовими частинами, а також волонтерами та владою на місцях, які звертаються до них індивідуально за запитами від військових. Юрій Гаврилюк зазначає, що спорядження, яким користуються воїни, обслуговується позачергово та найпершим потрапляє до сервісного центру.

“Ми допомагаємо нашим Збройним силам всім, чим можемо, пропонуючи їм особливі ціни та умови обслуговування. Люди – наша найбільша цінність, і їх потрібно підготувати до бою всіма можливими шляхами”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Державні закупівлі страйкбольного спорядження для військових тренувань на PROZORRO. Статистика.

 

Реклама