Вдвічі більше хворих: про вітрянку у дорослих розповідає франківська інфекціоністка Олена Івасишин

Автор: Зелінська Тетяна

19 Сер, 2024 09:40

Поділитись публікацією
Вдвічі більше хворих: про вітрянку у дорослих розповідає франківська інфекціоністка Олена Івасишин

Вітряна віспа, або ж вітрянка — це високозаразне захворювання, яке викликає висипання на шкірі у вигляді папул та везикул. Найчастіше на вітряну віспу хворіють діти, і вона зазвичай проходить у них без ускладнень. Однак у дорослих це захворювання може мати більш важкий перебіг.

Читайте також: Як TORCH-інфекції впливають на плід. Розповідає франківська інфекціоністка Олена Івасишин (ФОТО)

Про це “Галці” розповіла лікарка-інфекціоністка Олена Івасишин з лікувально-діагностичного центру “Мед-Атлант” в Івано-Франківську. Говоримо зі спеціалісткою про симптоми вітряної віспи у дорослих, які ускладнення може викликати це захворювання, та як діяти вагітній жінці, яка запідозрила у себе вітрянку.

– Що таке вітряна віспа і як вона передається?

– Вітряна віспа (вітрянка) – це гостре контагіозне захворювання, яке викликається вірусом герпесу третього типу. Контагіозне означає, що воно високозаразне.

Вітрянка передається повітряно-краплинним шляхом. Є випадки передачі під час вагітності від матері до дитини. Інфікування зазвичай відбувається в останні пʼять днів до пологів та пʼять днів після пологів.

Також існує думка, що вітряна віспа передається через третіх осіб. Як це можливо? Через те, що вірус герпесу третього типу може  “існувати” у зовнішньому середовищі чи певних рідинах протягом 10-15 хвилин, то людина може інфікуватися не перебуваючи безпосередньо в контакті з хворим.

Людина може повністю одужати, але потім з часом знову повторно інфікуватися, або цей вірус зберігається всередині організму та з часом проявляє себе у вигляді хронічного захворювання.

– Чи справді відрізняється симптоматика вітрянки у дітей та дорослих? Якщо так, то як?

– Вітряна віспа проявляє себе характерними висипаннями, плямисто-папульно-верикульозним. Спочатку з’являється пляма, потім вона перетвориться в папулу, а згодом — у везикулу. Висипання з’являються не одночасно, а можуть “підсипати” протягом пʼяти днів. Тому на тілі одночасно можуть бути і плями, і папули, і везикули, а потім ще й кірочки – це називають поліморфним висипом. 

Чи відрізняються симптоми у дорослих та дітей? По-перше, у дорослих більш характерний продромальний період, ніж для дітей. Тобто у дітей спочатку з’являється висип, а потім температура, або ж одночасно. А у дорослих може турбувати грипоподібний стан, підвищення температури тіла, ломота, загальна слабкість, інколи збільшення лімфатичних вузлів. А після – людина помічає висип.

У дорослих вітрянка відрізняється переважно більш тяжчим перебігом захворювання, адже вітрянка є дитячою хворобою. Відповідно, дорослі мають свої хронічні захворювання, які можуть загострюватися та бути причиною ускладнень під час вітряної віспи.

– Чому у дорослому віці вітрянка переноситься гірше?

– Старша людина має більше хронічних захворювань, імунна система активніше реагує на цей вірус, також імунітет може бути знижений. Дорослих більше турбує, що висипи сверблять, дітки це легше переносять.

– З вашого досвіду, чи поширена зараз ця інфекція? Є думка, що війна сприяє поширенню вітрянки.

– За даними МОЗ і Центру контролю боротьби та профілактики інфекційних захворювань Івано-Франківська, за цей рік випадків захворювання у два рази більше, ніж за попередній рік. І так, зараз характерні спалахи захворювання, найбільше їх фіксували весною, але й зараз спостерігаються  групові спалахи та поодинокі захворювання.

Пацієнти переважно звертаються телефоном та онлайн. Людині комфортніше бути вдома, до того ж не інфікувати навколишніх. Дистанційно пацієнт розповідає про свої симптоми, що турбує, та дізнається свої подальші дії. 

– Скільки триває вітрянка у дорослих?

– При інфікуванні вірус відразу потрапляє в організм та починає своє розмноження. Інкубаційний період триває у дорослих приблизно від 10 до 21 дня, у  середньому на другий тиждень від моменту контакту з інфікованою людиною з’являються перші симптоми захворювання.

Людина заразна для оточуючих пʼять днів під час висипу (якщо є продромальний період- з початку скарг) і ще додатково 5 днів (тобто додатково пʼять днів після завершення появи нових елементів висипу).

– Розкажіть про особливості лікування дорослих?

– Більшою мірою йде спостереження, не завжди призначається противірусне лікування. Якщо легкий або середньоважкий перебіг без ускладнень, даю рекомендацію дотримуватися правил гігієни та постільного режиму, провітрювання приміщення, де перебуває хвора людина, ізоляція. До речі, один з поширених міфів, що при вітрянці не можна купатися, не є правдою. Можливе використання засобів для шкіри, щоб зменшити свербіж, також як варіант і  призначення антигістамінних препаратів. 

Якщо є хронічні захворювання, імунодефіцитні стани, лікар може порекомендувати противірусне лікування. При ускладненні бактеріальною інфекцією – призначає антибактеріальну терапію, тобто антибіотики.

– Чи може вітрянка викликати у дорослої людини ускладнення? Які?

– Так. З боку шкіри, це стрептодермії – бактеріальні ураження шкіри. Стоматити – це з боку слизових ротової порожнини. Також пневмонії, гепатити, ускладнення з боку нирок та печінки. Менш характерні укладення: енцефаліт та подібне.

Вірус може затримуватися в організмі людини та через декілька років проявляти себе у вигляді хронічного захворювання – оперізуючий герпес. Вірус може зберігатися всередині нервових клітин по ходу чутливих нервових волокон. Коли є сприятливі фактори, тобто зниження імунної системи, захворювання може проявляти себе у вигляді різкого болю, відчуття повзання мурашок, свербежу і характерного висипу (плямисто-папульно-верикульозного) по ходу нервових волокон. І тоді вже людина потребує негайного звернення до спеціаліста, бажано до інфекціоніста, з метою призначення лікування, тому що можливе таке ускладнення, як постгерпетична невралгія (найчастіше).

– Чим небезпечна вітрянка під час вагітності? Як має діяти жінка?

– Небезпечна вітряна віспа під час вагітності в перший триместр і останній. За п’ять днів перед пологами та після пологів, як ми вже згадували, найбільш небезпечна так як можливе ускладнення у  новонародженого – вроджена вітряна віспа.  

 Відсоток ускладнень невеликий, але все ж складає 1-3%. Це можуть бути різноманітні ускладнення з боку органів та систем (печінка, нирки, нервова система, боку шкіри, тобто рубцювання шкірних покривів) 

Як тільки жінка зрозуміла, що захворіла, тобто є підозра на вітряну віспу, рекомендується одразу звертатися до спеціаліста, який має досвід ведення вагітних, тому що вона потребує особливого спостереження, як до себе, так і до своєї майбутньої дитинки.

Також я рекомендую вагітним, якщо вони контактували з людиною, хворою на вітрянку, зробити обстеження та дізнатися чи вони хворіли на вітряну віспу. Інколи, навіть якщо батьки зазначають, що жінка в дитячому віці перехворіла на дане захворювання – все одно рекомендую  зробити це обстеження, адже захисні антитіла можуть з часом знижуватись і є випадки повторного інфікування.

Якщо жінка захворіла після народження малюка та вигодовує грудним молоком потрібно припинити вигодовування до одужання та ізолюватися.

– А чи є профілактика для дорослих?

– Єдина профілактика вітряної віспи – вакцинація. Проте наразі ця вакцина недоступна в Україні. Ми вже довгий час її очікуємо, але поки що, на жаль, її немає.

Це дводозна вакцинація з інтервалом у шість тижнів. При потребі, другу дозу можна ввести швидше –  на четвертий тиждень після першого введення вакцини.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

+38 (095) 00 38 452 

+38 (097) 41 13 133

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Офіційний сайт і соцмережі: 

https://med-atlant.if.ua/

https://www.facebook.com/medatlantif

https://www.instagram.com/med_atlant.if/

https://www.youtube.com/channel/UCA53wtCg6uamh8okZZn5JNA

Реклама