У Бурштині відкрили п’ять пам’ятних дощок полеглим військовослужбовцям (ФОТО)

Автор: Іра Блаженко

18 Вер, 2024 17:08

Поділитись публікацією
У Бурштині відкрили п’ять пам’ятних дощок полеглим військовослужбовцям (ФОТО)

18 вересня на фасаді Бурштинського ліцею імені Ольги Басараб відкрили п’ять меморіальних дощок на честь полеглих захисників.

Про це пише “Галка” з посиланням на Бурштинську міську раду.

Олег Зелінський, Андрій Шаюк, Віктор Стринжа, Дмитро Крамаренко, Андрій Алдошин навчалися у цьому ліцеї.
 
Олег Зелінський був мобілізований в ЗСУ в серпні 2014 року. Протягом 2014-2015 років служив стрільцем в зоні АТО в м. Волновасі Донецької області. В 2017 році брав участь в проведені антитерористичної операції на території Луганської та Донецької області. У 2018 році Олега перевели у запас. А вже у 2020 році він знову повернувся на Схід. Протягом 2022-2023 роках воював на території Дніпропетровської та Запорізької областей в складі 102 окремої бригади сил територіальної оборони. 16 січня 2024 року Олег помер від інсульту в обласній лікарні.
 
Андрій Шаюк був мобілізований у серпні 2023 року. 26 грудня 2023 року захисник загинув при виконанні бойового завдання в районі села Синьківка Харківської області.
 
Головний сержант військової розвідки Віктор Стринжа брав участь в АТО з 2015 до 2016 року, де обіймав посаду командира відділення. Має нагороди за участь в АТО. У 2023 році розпочав службу, як стрілець-помічник гранатометника. Загинув 16 жовтня 2023 року під час обстрілу противником позицій зі стрілецької зброї поблизу населеного пункту Новоданилівка Запорізької області.
 
Дмитро Крамаренко з вересня 2023 року служив гранатометником на Куп’янському напрямку Харківської області. Виконував обов’язки санітара-медика на передовій. Загинув від ворожої кулі на полі бою, рятуючи побратимів 20 лютого 2024 року у селі Вільшане Куп’янського району, Харківської області.
 
Андрій Алдошин з початком повномасштабного вторгнення пішов добровольцем. Сержант, учасник бойових дій Андрій Алдошин брав участь у боях у Донецькій області в складі 419 батальйону. Під час служби отримав інсульт, але після лікування знову повернувся на службу. Згодом стан здоров’я знову погіршився. Андрій був госпіталізований до Івано-Франківської обласної лікарні, пройшов лікування. Попереду нашого захисника чекала реабілітація, та 1 червня 2024 року.
 
“У кожного з них був свій непростий життєвий шлях, але їх об’єднує одне — вони стали на захист України, її незалежності та свободи. Вони були різними, мали свої мрії, свої сім’ї та плани на майбутнє, але коли прийшов час, вони зробили найвищу жертву заради нас усіх. Для всіх нас вони були, є і будуть прикладом мужності і відваги, гідними оборонцями нашої держави. Ці меморіальні дошки нагадують нам, що свобода, яку ми маємо сьогодні, виборювалася ціною їхнього життя. Молоді покоління учнів проходитимуть повз ці дошки і розумітимуть, що їхній обов’язок — шанувати пам’ять тих, хто дав їм можливість жити у вільній країні, та продовжувати їхню справу — бути гідними громадянами та захисниками своєї держави”, — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Старобогородчанська селищна рада виділить Бурштину 50 тисяч гривень допомоги