Слідами Лишеги: у Франківську розробили екскурсійний маршрут присвячений письменнику (ФОТО)

Автор: Іра Блаженко

07 Жов, 2024 17:44

Поділитись публікацією
Слідами Лишеги: у Франківську розробили екскурсійний маршрут присвячений письменнику (ФОТО)

Програма “Теплого міста” з промоції читання “Текстура” створили екскурсійний маршрут Івано-Франківськом присвячений письменникові Олегові Лишезі. Четвертого жовтня команда ініціативи провела таку екскурсію для франківців.

Ідея нанесення на мапу міста локацій, пов’язаних з письменником Олегом Лишегою, у куратора однойменної резиденції Тараса Малого з’явилася ще багато часу тому. Проте, аби її реалізувати була потреба у глибокому досліджені й спілкуванні з тими, хто знав письменника. Цю ідею вдалося реалізувати 2024 року на другій резиденції імені Олега Лишеги. 

“Наші резидентки й резиденти спілкувалися з художниками, письменниками про Олега Лешего, які знали, перетиналися з ним у Франківську, їздили до нього в Тисменицю. З цією інформацією ми далі працювали візуальним шляхом. Ілюстраторка Анастасія Мамонова розробила вісім постерів, які ілюструють поезію Лишеги, і вони стали частиною цього проєкту. Ми домовилися з власниками приміщень, щоб на якийсь час розмістити ці постери тут, як певний орієнтир”, – розповідає Тарас Малий.

Ініціатори виокремили вісім локацій, що певним чином пов’язані із письменником. Тарас Малий ділиться, що карту можна розширювати й доопрацьовувати далі й довести до Тисмениці. Майже весь маршрут пролягає у середмісті Івано-Франківська. За словами куратора резиденції, його можна пройти у межах години. Починається маршрут із обласної філармонії, де Лишега був гостем на фестивалі “Покрова”. Тарас ділиться про одну з улюблених локацій екскурсії:

“Поблизу кафе Rozzi, на вулиці Сотника Мартинця, була локація, де збиралися друзі для того, щоб їхати до нього в Тисменицю. Якось Ярослав Довган всіх набрав і сказав, що Лишега в Тисмениці. Він довший час не приїздив, був здається, в Пенсільванії, цього ми точно не знаємо. Коли він повернувся, то зібралося товариство і якось Довганові вдалося від тодішнього керівника міського управління отримати машину. Таксі, як такого, тоді не було, але те, що їм з міської адміністрації дали машину, щоб вони зганяли в Тисменицю до Лишеги – прикольна історія”.

Карту із маршрутом можна переглянути за посиланням: https://postimpreza.org/texts/marshrut-lyshehy

Фото Антон Сорочак

Читайте також: У франківської платформи громадських ініціатив "Тепле Місто" нова керівниця