Рада відібрала у олігархів контроль над акціонерними товариствами, в яких держава має 50 і більше % акцій — Дерев’янко

Автор: Турій Роман

14 Січ, 2015 15:30

Поділитись публікацією
Рада відібрала у олігархів контроль над акціонерними товариствами, в яких держава має 50 і більше % акцій — Дерев’янко

Верховна Рада проголосувала законопроект, який дозволить акціонерним товариствам, в яких держава володіє 50 і більше % акцій, протистояти блокуванню виплаті дивідендів та зміні керівництва окремими акціонерами.

Читайте також: Революція в Чехословаччині: у палаці Потоцьких влаштують виставку світлин і покажуть оскароносний фільм

Про це заявив народний депутат, член політичної партії “ВОЛЯ” Юрій Дерев’янко.

“Ми проголосували історичний антиолігархічний законопроект. Це був тест на те, кому ми присягали у Верховній Раді. Депутати присягали народу України, і повинні відстоювати його інтереси”, — cказав він.

За його словами, за 23 роки незалежності наше законодавство було так побудовано, що для того, щоб був кворум у будь-якому акціонерному товаристві (АТ), у тому числі і в якому держава володіє 50 і більше % акцій необхідно було більше 60% акцій, щоб провести збори.

“23 роки великі підприємства, де олігархи умудрилися скупити більш як 40%  акцій, блокували постійно розгляд на зборах питання зміни на не підконтрольне їм керівництво та виплати дивідендів акціонерам, в тому числі і державі. Сьогодні загальна сума виплати таких дивідендів становить більше 2 мільярдів гривень, які держбюджет по-суті недоотримав”, — наголосив він.

“Ми фактично знищили сільські і селищні ради через ухвалені всліпу Новорічні бюджетні закони. Водночас, загальна кількість грошей, яка необхідна для того, щоб вони були дофінансовані і функціонували, становить близько 4,6 мільярда гривень. Для них цей законопроект є нагальним і важливим”, — вважає Дерев’янко.

Ухвалений Радою законопроект передбачає скасування старої норми і дозволяє, що кворум в АТ, в яких держава володіє 50% і більше акцій, може бути за умови реєстрації на зборах акціонерів, які володіють більш ніж 50% акцій.

Як зазначив нардеп, формально був проголосований законопроект №1310, авторами якого є Олег Ляшко та група депутатів, який повторював основну ідею закону, але туди були додані норми, які були передбачені в законопроекті народних депутатів від політичної партії “ВОЛЯ”.

“Наш з Іриною Сусловою законопроект №1310-2 був альтернативний законопроекту Ляшка, де основна суть співпадає але відмінність була в тому, що він розповсюджується на всі акціонерні товариства, а не тільки на ті, де державна частка є 50% і більшою.  Формально проголосували законопроект Ляшка, але з урахуванням наших норм і тепер зміни також розповсюджуються на акціонерні товариства, де немає державної частки”, — пояснив нардеп.

Він також зауважив, що для АТ з часткою держави закон набирає чинності відразу після опублікування, а  для приватного сектора — з 1 січня 2016 року.

Як відомо, сьогодні встановлена законодавством України вимога щодо визнання правомочності загальних зборів акціонерного товариства (кворуму) лише за умови, коли у зборах беруть участь акціонери, що володіють в сукупності не менш як 60 відсотками голосуючих акцій.

Це дає можливість власникам, що сукупно володіють від 40 до 50 відсотками акцій, навмисно блокувати проведення загальних зборів і може призводити до свідомого затягування у прийнятті важливих рішень акціонерами.

Наприклад, держава володіє 50+1% акцій ПАТ “Укрнафта”, проте регулярно випробовує проблеми з проведенням зборів акціонерів цієї компанії. Зокрема, структури групи “Приват” Ігоря Коломойського, які контролюють близько  42% компанії, найчастіше ігнорують зібрання.