Хочуть навчати цього студенів: німецькі фахівці “відсканували” пошкоджені обстрілом корпуси франківського університету (ФОТО)

Автор: Соня Грейда

05 Сер, 2024 14:47

Поділитись публікацією
Хочуть навчати цього студенів: німецькі фахівці “відсканували” пошкоджені обстрілом корпуси франківського університету (ФОТО)

Пʼятого серпня фахівці Технічного Університету Мюнхена за допомогою сучасного обладнання дослідили пошкоджені після обстрілу корпуси Івано-Франківського університету нафти і газу та навчили цього студентів.

Читайте також: Вражаюче відкриття: франківка у складі міжнародної команди знайшла прихований коридор у єгипетській піраміді Хеопса (ФОТО, ВІДЕО)

Про це пише Галка з місця події.

Поблизу пошкодженого російським обстрілом корпусу Івано-Франківського університету нафти й газу, фахівці з неруйнівного контролю з технічного Університету Мюнхена дослідили пошкоджені будівлі. Також провели практичне навчання для студентів та вже досвідчених фахівців. Спочатку пройшла теоретична частина, тобто лекція для розуміння процесів, потім – всі спробували використати прилади для контролю на практиці.

Кандидатка технічних наук Ольга Попович пояснює, що неруйнівний контроль – річ, з якою стикаються всі. Роблячи ультразвукове дослідження порожнини тіла, чи виконуючи рентгенівське дослідження – це неруйнівний контроль тіла. Фахівці, як Ольга, виконують неруйнівний контроль для конструкцій. Їх об’єктами дослідження є метал, бетон, деревина – усі матеріали, які можна досліджувати різними методами.

Завідувач кафедри неруйнівного контролю Мюнхенського університету Крістіан Гросс додає, що у першу чергу, вони хочуть показати на практиці те, що вміють робити.

“А далі – будемо думати, як ми можемо це застосувати для України – для досліджень конструкцій та будівель. Ми маємо навчити місцевих людей, як це робити, а не тільки відправляти експертів з-за кордону”, – розповідає Крістіан Гросс.

Крістіан хоче максимально долучитися до досліджень та навчання фахівців. Його мета – мінімалізувати витрати при відбудові України, з врахуванням навколишніх умов, найпростіших способів відбудови, з усіма сучасними підходами до відновлення.

Участь у дослідженні взяли студенти, які навчаються на другому-четвертому курсах різних спеціальностей. Також була група експертів, які вже довгий час займаються неруйнівним контролем.

“Тобто вони вже мають дуже хорошу базу. Вони знають, як користуватися приладами, а сьогодні приїхали, щоб підвищити свою кваліфікацію. Ця група експертів з неруйнівного контролю вже може починати свою роботу і використовувати отримані знання. А зі студентами ми будемо продовжувати працювати, аби зробити з них якісних фахівців”, – ділиться кандидатка технічних наук Ольга Попович.

У дослідженнях використовували два прилади. Один з них, працює на електромагнітному полі, а другий – на ультразвуковому. Перший може “побачити” у стіні армування, тобто знайти метал, а другий – знайти тріщини або дефекти, які мають всередині повітря. 

“Зараз ми працюємо з радарною антеною, яка має частоту, з якою ми можемо “дивитися” до 50 сантиметрів вглибину нашого об’єкта. Оскільки тут багато вологості всередині, ми обираємо певні параметри, а студенти мають можливість самі, взявши крейду в руку, позначити де є армування всередині стіни”, – розповідає про процес Ольга.

Мета досліджень – знайти спосіб, аби якнайшвидше вивчити в Україні хороших експертів з неруйнівного контролю, які зможуть робити те саме, що роблять й закордонні фахівці. Тому планують запровадити нову навчальну програму, яка буде координуватися технічним університетом Мюнхена. 

Насправді є дуже багато дефектів та тріщин всередині, які невидимі, але несуть дуже велику загрозу. Трохи більше навантаження, наприклад, на підлогу будівлі, й через якусь тріщинку всередині вона вся може обвалитися”, – ділиться Ольга Попович.

Це тільки перший візит фахівців Мюнхенського університету до Франківська, тому точних деталей про навчальну програму поки немає. Але Ольга Попович обіцяє, що німецька сторона намагатиметься зробити все спрощено, швидко, щоб вже з весняного семестру почали навчати й готувати студентів.

“Поки що ми пробуємо зробити навчальний блок, тобто одну дисципліну. Це буде курс 8-10 лекцій і десь 5-6 практичних занять. Це як сертифікована програма – не повноцінний курс”, – уточнює Ольга.

Подаватися на навчання можуть студенти будь-якої спеціальності, яка має технічну основу. Потрібно мати базові знання з математики і фізики, розуміти фізику процесів. Найкраще це підходить для інженерів-будівельників.

Як писала “Галка”, міжнародна команда, до якої входить франківка Ольга Попович, зробила важливе відкриття – знайшла прихований коридор у піраміді Хеопса.