Судова система України корумпована, але за рахунок соцмереж вже менше, — правозахисник Євген Пронін (ВІДЕО)

Автор: Застава Максим

23 Вер, 2024 13:17

Поділитись публікацією
Судова система України корумпована, але за рахунок соцмереж вже менше, — правозахисник Євген Пронін (ВІДЕО)

Євген Пронін – український правозахисник, доброволець, блогер, колишній голова Федерації легкої атлетики України. Чоловік висловився про погрози йому, судову систему в Україні й про стосунки з блогеркою Раміною після розставання.

Читайте також: Чесною журналістикою на квартиру не заробиш, — футбольний коментатор і ютубер Роман Бебех (ВІДЕО)

Про це, серед іншого, йшлося у випуску проєкту “Розмова”, пише “Галка“.

Про погрози Євгену, як адвокату в одіозних справах

– Мені доволі часто надсилали смс-повідомлення про те, де і коли зі мною розправляться. Мені навіть пропонували офіційно отримати дозвіл на зброю – за рахунок погроз мені, як адвокату, в кримінальному провадженні. Це все білий шум.

Чи став я безпечніше ставитись до кожного свого руху? Так. Коли почались погрози у справах Шарія, то я просто частіше став дзеркальцем перевіряти дно автомобіля, перестав брати слухавку від якихось телефонних дзвінків.

Дуже часто це були кур’єри чи обдзвони, але мені набридло, коли я беру слухавку від якогось невідомого номеру і людина мені каже: “Привіт, я у тебе під дверима, готуйся, буду різати”…

Спочатку було неприємно, потім це стало білим шумом, а потім я перестав звертати увагу”.

Про судову систему в Україні

– Після 2014 року, коли були заявлені люстрації суддів – цих кроків було зроблено дуже багато. Навіть зараз можемо побачити у YOUTUBE багато відео, де Вища кваліфікаційна комісія проводить співбесіди з суддями, допитує їх про те, звідки у них з’явилося 15 будинків, стільки-то автомобілів, чому на їхніх рахунках гроші, які не відповідають їхній заробітній платі. Судді починають молоти якусь дикість по типу того, що їм позичила теща, чи що вони виграли у лотереї…

Це є яскравим показником того, що у нас корумпована судова система, яка намагається змінюватись.

Тому що якби ми взяли період часу з 2000 до 2014 року, то там взагалі нічого не мінялось, там був морок. Після 2014 року за рахунок соціальних мереж, за рахунок більшого доступу громадян до судової системи, за рахунок того, що ми можемо прийти й щось зняти чи записати —  цього стало більше. Тобто вони більше бояться, корупційна складова – вона впала не тому, що люди (працівники судової системи) хочуть, щоб її стало менше, а тому, що вони постійно під мікроскопом, за ними слідкують, їх можуть висміяти.

Ну і кардинально змінились зарплати у суддів. Після 2014 року у них прогресивно ростуть заробітні плати. Якщо порівнювати з середньостатистичним показником зарплати по Україні – це дуже високі зарплати. Якщо порівнювати з тим надбанням, яке у них є поза їхньою практичною судовою  діяльністю, то це для них мізер. 

Про стосунки з Раміною

– Ми віддалялись один від одного. Ми не доповнювали один одного і дуже багато було побутових речей, які не дозволяли нам жити поза побутом. У певний момент ми вирішили сказати “Стоп, давай подивимось на це зі сторони”.

Поспілкувались з кваліфікованими людьми. І прийшли до того, до чого ми прийшли.

Ми в прекрасних стосунках зараз. Можливо у кращих, ніж в останній рік, коли ми були разом. У нас багато чого спільного, у нас спільні собаки. Ми підтримуємо один одного і часом навіть радимось з приводу роботи. Постійно підтримуємо збори, ініціативи один одного.