“Зцілення ран війни”: у Франківську ветерани, медики та волонтери говорили про ментальне здоровʼя (ФОТО)

Автор: Кучерук Софія

14 Жов, 2024 16:30

Поділитись публікацією
“Зцілення ран війни”: у Франківську ветерани, медики та волонтери говорили про ментальне здоровʼя (ФОТО)

12 жовтня в Івано-Франківську відбувся форум «Зцілення ран війни: підтримка, розвиток, баланс», організований БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ». Захід, присвячений до Дня ментального здоров’я, зібрав представників громад, влади та благодійних організацій для обговорення ключових аспектів психологічної підтримки в час війни.

Про це пише “Галка” з місця подій.

Регіональний координатор всеукраїнської програми “Ти як?” Лариса Підвербецька розповіла, що упродовж першого півріччя 2024 року понад 3 809 ветеранів війни та 530 членів їхніх родин отримали професійну психологічну допомогу. Ця цифра свідчить про масштаб роботи, яку проводять у регіоні.

“Коли ми говоримо, що медики допомагають, потрібно думати також про медиків. Вони також психологічно виснажуються, тому для всіх медиків 62 закладів первинної медичної допомоги проведені тренінги для запобігання професійного вигорання”, – зазначає Підвербецька.

Роль у підтримці психологічного здоров’я відіграють освітні програми. Зокрема, проводяться заняття для школярів старших класів, на яких діти переглядають серіали, присвячені ментальному здоров’ю. 

“Для всіх учнів 7-11 класів перегляди серіалів для ментального здоров’я — це мова, яку розуміють школярі. Ми хочемо залучити більше дітей. Загалом зараз проведено 8 607 уроків”, – каже Підвербецька.

Ці заходи мають на меті допомогти молоді краще розуміти свої емоції та підтримувати ментальне благополуччя.

Улітку 2024 року в області пройшов форум “Культурний ландшафт громад: безбар’єрний та ментальний рівень”, присвячений обговоренню важливості ментального здоров’я та доступу до культурних ресурсів.

Зокрема, бібліотекарі області пройшли навчання з надання першої психологічної допомоги, щоб допомогти людям, які звертаються до бібліотек у пошуках підтримки.

Особливу увагу приділяють роботі благодійних фондів, таких як “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ”.

“Сьогодні ми зібрали форум усіх благодійних організацій, які займаються життєстійкістю. Це зараз дуже актуальне питання, бо реально кожна людина, яка живе в Україні, піддається стресу, несе в собі рани і потребує підтримки”, – зазначає генеральний директор “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ” отець Володимир Чорній.

Соціальний менеджер Центру життєстійкості Яна Орищин додає, фонд «Карітас» активно працює над підтримкою вразливих груп населення через мережу Центрів життєстійкості.

“У нашій області вже є 14 Центрів життєстійкості, які функціонують на базі “Карітасів”. За увесь період роботи проведено майже 35 500 заходів, надано майже 3 тисячі індивідуальних консультацій психологів”.

За її словами, скористатися послугами Центру можуть дорослі і діти, які перебувають в складних життєвих обставинах. Сім’ї полонених, загиблих військових, діючих військових, ветеранів, вимушено переміщені особи та в яких є діти з інвалідністю, безробітні, діти без опіки, опікуни, постраждалі від торгівлі людьми тощо.

“Ми вирішуємо також запити, які стосуються соціальних питань, координуємо волонтерів. Найчастіші запити стосуються психологічної допомоги, перенаправлення до фахівців з правових питань”, – каже Яна Орищин.

Читайте також: “Люди і професії: обираємо майбутнє разом”: в УКД відбулась TED-конференція для школярів